‘Şiddeti önlemek için ihbar hatları aktifleştirilmeli’

img

İZMİR - Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu, koronavirüsü salgını nedeniyle zorunlu olarak eve çekilme halinin kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar olarak dönebileceğini belirterek, ihbar hatlarının aktifleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye’de kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre; Mart ayında katledilen 10 kadından 8'i evinde 2'si iş yerinde katledildi. Öte yandan kadın örgütleri koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte evlerine çekilen kadınların karşı karşıya kalacağı şiddetten dolayı kaygılarının arttığını belirtiyor. 
 
'TELEFON İHBAR HATLARI AKTİF OLMALI’
 
Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu, koronavirüsün tüm dünyayı tehdit eden bir duruma geldiğini belirterek, bu dönemde kadınlara yönelik baskının da arttığını belirtti. Kadınların koronavirüs nedeniyle bu dönemde sağlık ve güvenlik için zorunlu olarak evde kalındığını aktaran Uslu, “Fakat ev demek kadın için güvenli bir yer demek olmuyor. Evler, şiddetin, tacizin, tecavüzün yaşandığı ve kapısından çıkmadığı yerler oluyor. Bu yüzden ev içine kapanmak kadın ve çocuklara istismar ve şiddeti arttırabilecek düzeydedir. Şiddet önleme mekanizmalarının, telefon ihbar hatlarının daha aktif olması gerekiyor” diye belirtti. 
 
‘MÜLTECİ KADINLARIN HAYATI ZORLAŞTI’
 
Koronavirüs salgınından dolayı mülteci kadınların oldukça zorlu günlerden geçtiğini ifade eden Uslu, “Sınırlarda, sağlıksız koşullarda yaşam savaşı verirken, virüsten dolayı izole halleri ve ulaşım yasakları da hayatlarını daha da zorlaştırdı” dedi. 
 
Kamuoyunda “af” beklentisi yaratan 3’üncü Yargı Paketine de değinen Uslu, “Cezaevlerindeki çocuklu, çocuksuz kadın tutuklular, iktidarın politikalarından dolayı oradalar. Şimdi cezaevlerinde tahliyeler konuşuluyor. Biz tacizcilerin, tecavüzcülerin, istismarcıların tahliye edilmesinin karşısında duruyoruz. Çünkü böyle bir uygulama şiddetin ve cinayetlerin yaşanmasına neden olabilir. Cezaevlerinden yaşlı, hasta, kadın ve çocukların, siyasi tutsakların, gazetecilerin, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı için ceza alanların tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.
 
MA / Sevda Aydın