Kadınlar üretim ağında bir arada

img

VAN – İpekyolu’nda 2 kadının açtığı iş yerinde, sipariş üzerine içli köfte, mantı, çiğ köfte, erişte, tatlı ve ev yemekleri yapıyor. 6 kadının da evde yaptığı reçel, turşu, tarhana, salça gibi ürünlerle katkı sunduğu organizasyonun hedefi yüzlerce kadını üretim ağına dahil etmek. 

 
Van’ın İpekyolu ilçesinin Milli Egemenlik Caddesi’nde 2 kadının açtığı Kadın Emeği isimli iş yerinde, sipariş üzerine içli köfte, mantı, çiğ köfte, erişte ve ev yemekleri yapıyor. 6 kadının da evinde yaptığı yemek, reçel, turşu, tarhana ve salça gibi ürünleri getirildiği iş yerinde, içli köfte ve mantı günlük olarak yapılarak, taze taze müşteriye ulaştırılıyor. Van’ın dışında birçok kentten de ürün ulaştırılan kadınlar, söz konusu üretim ağını büyüterek, yüzlerce kadını bu ağa dahil etmeyi hedefliyor. 
 
‘BU KADIN DAYANIŞMASI’ 
 
İki kadın olarak açtıkları kadın emeğinin temel amacının kadınlara üretimde destek sağlamak olduğunu belirten Sönmez Ertaş, “Birçok kadın arkadaşı ziyaret ettiğimde güzel şeylerin ellerinden çıktığını gördüm. Reçel, tarhana, salça, yaprak sarması ve ekmeğine kadar hepsini fark ettim.  Bu yüzden böyle bir yer açmaya karar verdim. Hem kendi ayaklarım üstünde durabileceğime inandım hem de başka kadın arkadaşlara desteğimizin olacağına inandım. Bu iş yerini açtığımızda hem onlar bana destek oldu hem de ben onlara destek olmaya çalışıyorum. Burada içli köfteyle mantıyı yetiştiremediğimiz zaman kadın arkadaşlar bu sefer desteğe geliyor. Güzel bir çalışmamız var. Buna kadın dayanışması da diyebiliriz” dedi. 
 
‘HEDEFİMİZ BÜYÜMEK’
 
İçli köfte ve mantıyı sıcak servis ettiklerini dile getiren Ertaş, “Daha önce sıcak yemek veriyorduk. Ama yerimiz ufak olduğundan kaynaklı biz yemeği kaldırdık.  Bunun yanında toplu yemek siparişi aldığımız zaman yapıp veriyoruz. Nişan düğün olduğu zamanda 100-150 kişilik yemek yapabiliyoruz. Burayı açmadan öncede bayramlarda tatlı siparişi de alıp yapıyordum. Şimdi burada da aynı şekilde tatlı siparişleri alıyoruz. Evde üretim zor olduğu için böyle bir yer açma gereği duyduk. Burayı imalathane olarak kullanmayı düşünüyoruz. Bir de sıcak servis yapacağımız ve satış noktası olabilecek bir yer daha açmayı düşünüyoruz. Eğer işimiz iyi giderse. Hedefimize ulaşabiliriz”  diye konuştu. 
 
MERSİN’DEN SALÇA, SİİRT’TEN KURUTMALIK GELİYOR 
 
Kadınların üretime dahil olmasının önemine işaret eden Ertaş, “Bazı kadın arkadaşlarımız çocuklarını bırakıp gelemiyorlar. Zaten bu iş yerini açma düşüncesi de buradan geldi. Bir şekilde kadın arkadaşlarımıza nasıl destek verebiliriz diye düşündük. Kadın arkadaşlarla konuştuk. Birlikte çalıştığımız yaklaşık 8 kadın var. Bu sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Mersin’de tanıdığımız kadın arkadaşlar var çok güzel salça yapıyorlar. Siirt’te ise kurutma yapan kadın arkadaşlar var. Yapraklarımızı ve incirlerimizi onlardan alıyoruz. Kadınların topladığı incirleri getirip onları reçel yapıyoruz” diye anlattı. 
 
‘ÜRETMEK İSTEYEN TÜM KADINLARI BEKLİYORUZ’
 
Kadınların cesaretli olması gerektiğini vurgulayan Ertaş, şöyle devam etti: “Kadınların yapamayacağı iş yoktur. Ben de o kadınlardan biriyim. Cesaretimi toplayıp buralara kadar geldim. Ailelerini ikna edebilirler. Kadınların birbirlerine destek vererek çok iyi yerlere gelebileceklerine inanıyorum. Çalışmak isteyen kadın arkadaşlarımız varsa gelip işleyişi görsünler. Arkadaşlarımızın yardımlarıyla burası büyük bir satış noktası olabilir. Ulaşabildiğimiz, ihtiyacı olan her kadın arkadaşa her türlü desteğimizi sunmaya hazırız.”