Katledilen Fatma Şengül’ün duruşmasına katılım çağrısı

  • kadın
  • 20:27 8 Aralık 2019
  • |
img

İSTANBUL- Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar, katledilen Fatma Şengül’ün 19 Aralık'ta görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaparak dayanışma mesajı verdi.

Kadınlar, İstanbul’un Maltepe ilçesi Gülensu Mahallesi'nde 29 Mart sabahı işe gitmek için çıktığı evinin önünde, aynı iş işyerinde çalıştığı  Zeynel Akbaş tarafından katledilen Fatma Şengül için Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması düzenledi. "Fatma Şengül için adalet" pankartının açıldığı açıklamada sık sık, "Kadın cinayetlerini durduracağız " ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Devrimci Parti, Türkiye Komünist  Partisi (TKP), Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Özgür Genç Kadınlar, Şule Çet İçin Adalet Komisyonu, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışması, Kaldıraç ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ile çok sayıda kadın destek verdi.

'BİZ KADINLARIN İSYANINI BÜYÜTENLERİZ'

Kadınlar adına basın metnini Cansu İrem Kalender okudu. Fatma Şengül ve katledilen tüm kadınların isyanını büyüten kadınlar olduklarını söyleyen Kalender, kendilerine dönük polis şiddetini anımsatarak, "Bizler sokakta katledilen kadınlara adalet talep ederken işkence ile gözaltına alınan, kadın cinsiyetlerini acil önle derken önüne barikat kurulan kadınlarız. Fakat bizler aynı zamanda yılmadan, usanmadan sokakları terk etmeyen kadınlarız. Fatma Şengül evinin önünde aynı yerde çalıştığı erkek tarafından öldürüldü. İlk mahkemede de kendini savunmak için bahaneler ileri sürdü. Bahaneleriniz, kravatlarınız, yalanlarınız bizi öldürmenize gerekçe olmayacak" dedi.

'ADALET SARAYLARI KADINLARA YER AÇMIYOR'

Kadınların cinayet davalarına alınmadığını belirten Kalender, Fatma Şengül'ü katledenin cebinden 11 fişek çıktığını hatırlattı. Kasten öldürmenin açıkça ortada olduğunu söyleyen Kalender, "Mahkeme ertelendi. O gün yüzlerce kadın mahkeme salonunda alınmayıp önleri kolluk kuvvetlerince kesildi. Koskoca adliye sarayları kadınlara yer açmıyor. Bizler davalardan uzaklaştırmaya çalışanlara sesleniyoruz; sizin kararlarınızı iyi biliriz. 6284 sayılı kanunla korunma kararı olan kadınları korumamanızdan, öz savunma uygulayan kadınlara verdiğiniz cezalardan, katillere iyi hal ve tahrik indirimi ile ödül gibi cazalar vermenizden. Biz kadınlar 19 Aralık'ta yine yeniden Kartal 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi önünde isyanımızı kuşanıp katile 'hesap ver' diye bağıracağız. Bu sefer daha güçlü daha örgütlü olacağız. Herkesi Kartal Adliyesi'nde 19 Aralık'ta görülecek duruşmaya dayanışmak için bekliyoruz" diye konuştu.

Katledilen kadın Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül, katledilen tüm kadınların yaşam hakkının takipçisi olma ve mücadeleyi büyütmeleri gerektiğini belirterek, "19 Aralık'ta herkesi Kartal Adliyesi'nde dayanışmaya davet ediyorum" dedi.

Açıklama sloganlarla son buldu.