Ankara Kadın Platformu: Savaş planlarının parçası olmayacağız

img
ANKARA - Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılara tepki gösteren Ankara Kadın Platformu, savaş planlarının parçası olmayacaklarını ifade etti. Platform, Suriye Gelecek Partisi Eş Başkanı Hewrin Xelef’in öldürülmesinin de “savaş suçu” olduğunu ifade etti. 
 
Ankara Kadın Platformu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılara ilişkin Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. “Savaş öldürür, barış yaşatır” pankartının asılı olduğu basın toplantısında basın metnini platform adına Devrim Kılınç okudu.Kılınç, Türkiye’nin başlattığı saldırılara “Barış Pınarı” isminin verilmesinin AKP’nin savaşı meşrulaştırma çabası olduğunu söyledi. Kılınç, “Bir ülkenin topraklarına bombalar yağdırarak çocukları ve kadınları öldüren bir savaş hangi bahane öne sürülürse sürülsün ‘barış’ ile özdeşleştirilemez” dedi.
 
‘AKP-MHP TÜM TOPLUMA KARŞI SAVAŞ AÇTI’
 
Savaş ve militarizmin ne demek olduğunu kadınların iyi bildiğini ve tanığı olduğunu belirten Kılınç, “Yıllardır sürdürdüğümüz barış mücadelesinde bugün sesimizi daha da yükseltme zamanı. Bugün iktidar yönetememe krizi ile karşı karşıya. Özellikle son süreçte iktidarını koruyamayacağını gören AKP-MHP koalisyonu tüm topluma karşı savaş açmış durumda” ifadesinde bulundu.  
 
‘SAVAŞ POLİTİKALARINI TOPLUM ONAYLAMIYOR’
 
Ülkede ekonomik krizin derinleştiğini ve işsizliğin her geçen gün arttığını  belirten Kılınç, kayyum politikaları ile halk iradesine el konulmasının iktidara karşı tepkileri yoğunlaştırdığına dikkat çekti. Kılınç, “Kürt sorununun demokratik çözümü yerine savaş politikalarını dayatması toplum tarafından onaylanmamaktadır” diye belirtti.
 
SAVAŞ SUÇU
 
Kılınç, Türkiye destekli güçler tarafından öldürülen Suriye Gelecek Partisi Eş Başkanı Hewrin  Xelef’in öldürülmesinin “savaş suçu” olarak hafızalarda yer edindiğini dile getirdi. Kılınç, “Ezilenlerin tüm haklarına, kadınların kazanılmış haklarına savaş açtığı gibi Kürtlerin, Êzidîlerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Arapların kurduğu kadın özgürlükçü ortak yaşamı da hedef almıştır. Bu hedef alma aynı zamanda İŞİD’in yeniden kadınlara yönelik saldırılarının önünü açmaktadır. Şengal işgali sırasında İŞİD’in kadınları kaçırdığı, köle pazarlarında sattığı hala hafızalarımızdadır. Êzidî kadınların yaşadığı sürecin sonuçları halen ortadan kalkmamışken yeniden böyle bir saldırı ile karşı karşıya kalmaları asla kabul edilemez” ifadesinde bulundu. 
 
‘SAVAŞIN PARÇASI OLMAYACAĞIZ’
 
Klınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP-MHP koalisyonunun iktidarını kaybetme korkusu büyüktür. Biz kadınlar biliyoruz ki savaş kadınlar için taciz, tecavüz, katledilme daha fazla yoksullaşma, göç etmeye, mülteci olmaya zorlanma, erkek egemenliğinin artması anlamına gelir. Savaş ortamından yararlanan iktidar bu bahane ile kadınların mücadelesini, tepkilerini engellemeye çalışmakta, istediği makbul kadını yaratma hedefindedir. Savaş sesimizin kısılması, yok edilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla biz kadınlar savaş planlarının parçası olmayacağız ve buna dur demeye devam edeceğiz. Tüm kadınları ‘savaşa hayır barış hemen şimdi’ demeye çağıyoruz.”