Kadınlar: Savaştan yana olmayacağız

img

İZMİR- İzmir  Kadın Platformu, savaşın kadınlara şiddet, taciz ve tecavüz getirdiğini belirterek, “Savaştan yana olmayacağız. Kadınlar savaş değil barış istiyor” dedi.

İzmir  Kadın Platformu “Kadınlar savaş istemiyor barış istiyor” sloganıyla Konak ilçesinde bulanan Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Açıklamanın yapılacağı yer polis tarafından ablukaya alınırken, kadınların açıklama yapmasına izin vermedi. Kadınlar bu engellemenin ardından Eğitim-Sen 3 No’lu şube binasında açıklama yapmaya karar verdi. Polis ablukası eşliğinde şube binasına giden kadınlar burada kısa bir açıklama yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl ve ilçe yöneticileriyle beraber çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi kadınlar katıldı. Kadınlar adına açıklamayı platform sözcüsü Nuray Öztürk okudu.  

'SAVAŞTAN YANA OLMAYACAĞIZ'

Savaşın şiddet, taciz ve tecavüz getirdiğini vurgulayan Öztürk, savaşa değil eğitim ve öğretime bütçe ayrılması gerektiğini söyledi. Saldırının başladığı günden bu yana 5’i çocuk 9 sivilin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Öztürk, savaşın toplumu bölmek ve pasifize etmek amacıyla başlatıldığını kaydetti. Savaşın kadınların ve emekçilerinin çıkarına olmadığını ifade eden Öztürk, " Kadınlar savaş istemiyor. Kadın ve çocukları katleden tecavüz eden DAİŞ'in bölgede akıbeti iktidardan sorulacakmış bu savaştan. Ülkede kanlı katliamlar yapan DAIŞ'i biz Suruç’tan, Diyarbakır’dan ve 10 Ekim’den biliyoruz. Biz kadınlar hangi güvenlikten bahsettiklerini, kimin güvenliğini sağlayacakları belli olan bir savaştan yana olmayacağız” şeklinde konuştu.

‘SAVAŞA DEĞİL KADINA VE ÇOCUĞA BÜTÇE AYRILSIN’

Eylül ayında katledilen 53 kadından 5’inin İzmir’den yaşadığına dikkat çeken Öztürk,  onlarca kadının boşanmak için öldürüldüğü hatırlattı. Öztürk, "Hiçbir kadının kendini güvende hissetmiyor. Savaşın kadının içinde bulunduğu şiddet ortamının daha da derinleşmesi ve daha çok ölmesi anlamına geliyor. Resmi verilere göre 2019 yılında bütçe olmadığı için hiç kadın sığınma evinin açılmadı ve kamu kreşlerinin kapandı. Devlet yurttaşların kefen parasını bile harcamış durumdadır. Kriz gerekçesi ile giderek yoksullaşıyoruz, yoksullaştıkça kadınların yükü hem evde hem sokakta artıyor" dedi.  

‘TANKLA TOPLA BARIŞ OLMAZ’

"Başka ülke topraklarına yapılan bu operasyonun adı savaştır" diyen Öztürk, "Bombayla tankla tüfekle barış olur mu? Biz halkların kardeşliğinden yanayız ülkede demokrasinin bir an önce inşa edilmesini istiyoruz. Ancak o zaman kadınlar için daha yaşanılası bir ülke olabilir” diye konuştu.