Germiyan’da kadının sesi: Newjin Gazetesi

  • kadın
  • 10:58 17 Ağustos 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ - Federe Kürdistan’a bağlı Germiyan bölgesinde 16 kadın bir araya gelerek Newjin Gazetesi’ni çıkarıyor. Kadınların sesi olmak istediklerini söyleyen gazete çalışanları, Newjin için “Germiyan’daki kadınların hayallerine kavuşması için bir kapıdır” diyor.

 
Irak Federe Kürdistan’ın en büyük bölgelerinden biri olan Germiyan’da kadınlar Newjin Gazetesi’ni çıkarıyor. Süleymaniye kentine bağlı ve yaklaşık bir milyon nüfusa sahip Germiyan’da yayın hayatını sürdüren gazetenin ilk sayısı 2016 yılında çıktı. Deng Radyosu’nun desteğiyle 16 kadının çıkardığı aylık gazete 32’nci sayısına ulaştı. 
 
Rojnews’e konuşan Newjin Gazetesi çalışanları, işledikleri konularla kadınların sesi olmak istediklerini söyledi.
 
HAYALLERE ULAŞMAK İÇİN BİR KAPI
 
Gazete çalışanı Ziryan Mihemed, şunları söyledi: “Kadınları ilgilendiren bütün konulara önem veriyoruz. Kadınların yaşadığı sorunları, acıları ele alıyoruz. Kadınların güçlü duruşunu, kazanımlarını ve başarılarını işliyoruz. Renkli çocuk haberleri yapıyoruz. Germiyan’da kadınların çalışması kolay değil. Newjin Gazetesi, Germiyan’daki kadınların hayallerine kavuşması için bir kapıdır. Çalışma sistemimiz diğer gazetelerden farklıdır. Hepimiz birlikte çalışıyoruz ve her ay birimiz gazetenin editörü oluyor. Bunu her birimizin gelişim göstermesi için yapıyoruz.”
 
ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK İLGİ
 
Gazetenin bir diğer çalışanı Hewjin Mehdi ise, şöyle konuştu: “Newjin Gazetesi’ni herhangi bir karşılık beklemeden ve ücretsiz bir şekilde paylaşıyoruz. Gazete basıldıktan sonra çalışanlar tarafından kitapevlerine, resmi kurum ve kuruluşlara götürülüyor. Gazeteye özellikle öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Gazeteyi verdiğimizde bir sonraki sayısını da istiyorlar.”
 
KADINLARIN SESİ OLMAK
 
Gazetenin çalışanlarından Xoşbin Celal de, şunları kaydetti: “Kadın sorunlarına ilişkin haber yaptığımızda konuya ilişkin konuşacak kişiler ya hazır olmadıklarını belirtiyor ya da isimlerini vermek istemiyor. Resmi yerlerden açıklama istediğimizde bizi ciddi ve sıcak bir şekilde karşılamıyorlar. Eril zihniyet nedeniyle çoğu zaman sorunlar da yaşayabiliyoruz. Çoğu zaman hedef haline de getiriliyoruz. Sosyal medya üzerinde bizi hedef gösterenler oluyor. Bizim amacımız cinsiyet eşitsizliğini ve engelleri kaldırmak, anlaşmazlıklara son getirmektir. Kadınların sorunlarını dillendirmek, kadının sesi olmak istiyoruz.”