HDP Kadın Meclisi: Êzidî kadınların direnişini selamlıyoruz

  • kadın
  • 10:17 3 Ağustos 2020
  • |
img
ANKARA - 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi çağrısını yineleyen HDP Kadın Meclisi, “Êzidî kadınların direniş ve mücadelesini bir kez daha selamlıyoruz” açıklaması yaptı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, DAİŞ’in Şengal’e saldırısı sonucu Êzidîlerin soykırıma mazur bırakılmasının 6’ncı yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Katliamın yaşandığı 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “IŞİD çetelerinin, Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Êzidî soykırıma uğramış, o gün 6 bin kadın ve çocuk esir alınmış, 400 bin Êzidî zorla göçertilmiştir. Esir alınan kadın ve çocuklara cinsel işkence uygulandı, köle pazarlarında para karşılığında zorla din değiştirmeye maruz bırakıldı. IŞİD çetelerinin özellikle Êzidî kadınlara uyguladığı bu yöntemler, Êzidî kadınları şahsında kadın iradesini teslim alma ve biat ettirme politikasının bir devamıdır” denildi.
 
KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ
 
Kadınları köle pazarlarına çıkaran zihniyetin, Ortadoğu'da gelişen kadın özgürlük mücadelesine karşı yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Öyle ki, aradan geçen zamanda Ortadoğu’da kadınların iradelerine yönelik saldırılar bugün Kuzey ve Doğu Suriye’de, Türkiye’deki iktidarın desteklediği çeteler tarafından devam ediyor. Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in katledilmesi, Türkiye’ye ait SİHA’ların Kobanê’nin Helince köyündeki saldırıda; Kongreya Star Fırat Bölge Koordinasyonu Üyesi Zehra Berkel, Hebûn Mela Xelil ve ev sahibi Emine Weysi’nin yaşamlarını yitirmesi bu politikalardan bağımsız değildir” ifadelerine yer verildi.
 
KADIN KONFERANSINDA ALINAN KARAR
 
Yapılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya’da Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, IŞİD çeteleri tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulanmış ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ele alınması kararlaştırılmıştır. Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz.
 
ÊZIDÎ KADINLARI SELAMLIYORUZ
 
Tarih boyunca 73’üncü kez soykırıma uğrayan Êzidî halkı, bugün Şengal Dağı’nda kolektif iradelerini ortaya koyarak Halk ve Kadın Meclislerini oluşturmuşlardır. Êzidî kadınlar, kendi savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek oldular. Biz kadınlar, yaşadıkları onca zulüm ve işkenceye rağmen dimdik ayakta kalmış Êzidî kadınların bu direniş ve mücadelesini bir kez daha selamlıyoruz. Onların mücadelesi, bizim de mücadelemizdir.
 
HDP Kadın Meclisi olarak, Êzidî kadınlar şahsında bütün dünya kadınlarının özgürlük iradesine ve mücadelesine yapılan saldırılara ve işlenen savaş suçlarına karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”