EBA TV’de ‘cinsiyetçi’ eğitim

img
ANKARA - EBA TV’de “idam sahnesi” ardından bugün de “Evde yapılacaklar” başlığı adı altında cinsiyetçi videolar yayınlandı. Eğitim-Sen Genel Kadın Sekreteri Derya Yulcu, “Çocuklar, bunun çok daha kötüleriyle okullarda maruz kalıyor” dedi.
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uygulamaya geçirilen uzaktan eğitim sisteminde, geçtiğimiz günlerde ders aralarında yayımlanan “idam sahnesi” ile tepki çeken EBA TV'de bugün ders aralarında “Evde yapılacaklar” başlığı altında cinsiyetçi videolar yayınlandı. EBA TV İlkokul ve Ortaokul kanallarında yayınlanan sahnelerde, bir erkeğin seslendirmesiyle verilen komutların hepsi bir kadın tarafından uygulanıyor. Gösterilen sahnelerde, “yumurta pişirme”, “ütü yapma”, “masayı hazırlama”, “kıyafet katlama” gibi evde yapılması gereken işler için verilen dikkat çekici komutlar, bir kadın tarafından yapılıyor. 
 
Konuya dair ajansımıza konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu, çocuklara cinsiyetçi rollerin empoze edilmeye çalışıldığını söyledi.
 
CİNSİYETÇİ, IRKÇI, MİLLİYETÇİ 
 
Toplumsal cinsiyet rollerine dayalı erkeklik ve kadınlık rollerinin çocuklara empoze edilmeye çalışıldığını ifade eden Yulcu, “Bunu hep yapıyorlardı. Biz yıllardır bunu gündeme getiriyoruz.  Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin eğitim yoluyla veriliyor. Çocukları bu şekilde zehirliyorlar” diyerek tepki gösterdi. Okullarda uygulanan müfredatın cinsiyetçi olduğunun altını çizen Yulcu, “Bunun çok daha kötüleriyle çocuklar okullarda maruz kalıyorlar. Bakan, idam sahnesine ‘Gözümüzden kaçtı’ dedi. Ama bakın peyderpey hepsi var. Cinsiyetçi, ırkçı, milliyetçi birçok içeriği var” dedi.
 
Eğitim sistemiyle “ötekileştirmenin” yaratıldığına dikkat çeken Yulcu, “Biz her yerde ifade ediyorduk. Şuan sadece EBA yoluyla daha görünür oldu. Çocuk onu sadece okuldan taşımıyor artık evin ortasında ve herkes görebiliyor” diye konuştu. Eğitim sisteminin evrensel özellikler çerçevesinde olması için verilen mücadeleye güç verilmesi gerektiğinin altını çizen Yulcu, “Sistemin tamamen değiştirilmesi kamusal, laik, bilimsel anadilde bir müfredatın verilmesi gerekiyor" diye belirtti.