Tutuklu yakınları: Bünyan Cezaevi’nde çıplak arama ve şiddet var

img

DİYARBAKIR - Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluların ve yakınlarının çıplak aramadan geçirilerek, ağır fiziki şiddete maruz kaldıklarını belirten aileler, İHD’ye başvurdu. 

 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri artarak devam ediyor. Baskıların her geçen gün arttığı cezaevlerinin başında Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi geliyor. Tutukluların hak ihlallerine, tutuklu yakınlarının ise çıplak aramaya maruz kaldıkları belirtildi. Geçen ay yakınlarını görmek üzere cezaevine giden ailelerin, çıplak aramaya maruz bırakıldıkları, kadınların başörtüsü ve çoraplarının dahi çıkarıldığı kaydedildi. 
 
ÇIPLAK ARAMA İTİRAZINA HÜCRE CEZASI
 
Cezaevine bir hafta önce sevk edilen ve isimleri öğrenilemeyen üç kadın tutuklunun, çıplak arama uygulamasına itiraz ettikleri için gardiyanların ağır fiziki şiddetine maruz kaldıkları, tutukluların bu duruma tepki göstermesi üzerine 3 kadın tutukluya disiplin cezası verilerek, tek kişilik hücrelere konulduğu belirtildi. 
 
GÖRÜŞ ÖNCESİ VE SONRASI ÇIPLAK ARAMA
 
Cezaevinde tutuklu olan kızı Rojbin Yakut ile önceki gün telefon görüşmesi yapan Şazime Yakut, tutukluların maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı. Şazime Yakut, cezaevine sürgün edilen 3 kadın tutuklunun darp edilmesini protesto eden diğer kadın tutukluların da gardiyanların saldırısına uğradığını ileri sürdü. Yakut, cezaevinde keyfi uygulamaların devam etmesi halinde, tutukluların görüşe çıkmayarak, bu durumu protesto etme kararı aldıklarını ifade etti. Her açık görüşte tutukluların, görüş öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez çıplak aramaya maruz kaldıklarını ifade eden Yakut, duruma elbise giymeyerek tepki gösteren tutukluların ise gardiyanların şiddetine maruz kaldığını aktardı. 
 
TUTUKLU YAKINLARI DA ÇIPLAK ARAMADAN GEÇİYOR
 
3 Aralık’ta tutuklu olan kardeşi Hasan Uyanık’ın görüşüne giden Şehriban Uyanık da, görüş saatine kadar birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını ve çıplak aramadan geçirilmeden içeriye geçişlerine izin verilmediğini ileri sürdü. Uyanık, cezaevi yönetimi ve gardiyanların tutuklara karşı provakatif ve düşmanca yaklaşım içerisinde olduğunu ifade ederek, tutuklu kadınların üzerinde özel baskı kurulduğunu belirtti. Ortak görüş salonunda diğer tutuklularla fotoğraf çekme taleplerinin reddedildiğini dile getiren Uyanık, tutuklularla konuşmalarına dahi izin verilmediğini kaydetti. Uyanık, cezaevine sevk edilen 3 kadının çıplak arama uygulamasına itiraz ettikleri için feci şekilde darp edildiklerini söyledi.
 
ELBİSELER VERİLMEDİ
 
Siyasi tutuklulara yönelik keyfi tutumlar ve hak ihlallerinin her geçen gün arttığı belirten tutuklu Mesut Pehlivan’ın annesi Garib Pehlivan ise 3 Aralık’ta görüşüne gittiği oğluna götürdüğü elbiselerin içeri alınmadığını belirtti. Pehlivan, açık görüşten bir hafta sonra yaptıkları telefon görüşmesinde, görüş gününden sonra arama adı altında koğuşa baskın yapıldığını, tutukluların kişisel eşyalarına el konulduğunu ve bazı tutukluların gardiyanların fiziki saldırısına maruz kaldığını ifade etti. Tutuklulara yapılanları haksızlık olarak değerlendiren anne Pehlivan, duyarlılık çağrısında bulundu.
 
HAK İHLALİ BAŞVURUSU
 
Tutuklu Rojbin Yakut’un annesi Şazime Yakut, Hasan Uyanık’ın kardeşi Şehriban Uyanık ve Mesut Pehlivan’ın annesi Garib Pehlivan, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne hukuki yardım talebinde bulundu.