Süryani Dernekleri Federasyonu’ndan Türkiye ve Dünya kamuoyuna kayyum çağrısı

img
MARDİN – Süryani Dernekleri Federasyonu, HDP’li üç belediyeye dönük kayyum atamalarına karşı Türkiye ve dünya kamuoyuna seçilmişlerin yanında yer alma çağrısında bulundu. 
 
İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına bir tepki de merkezi Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan Süryani Dernekleri Federasyonu’ndan geldi. 
 
Yazılı bir açıklama yapan Süryani Dernekleri Federasyonu, belediyelere kayyum atanmasını “anti demokratik bir darbe” olarak tanımlayıp, “Hukuki hiçbir gerekçeye dayanmayan bu anti demokratik darbe, insanlığın evrensel değerleri hiçe sayılarak, polis gücü ile gerçekleştirilmiştir” dedi. 
 
Türkiye ve Dünya kamuoyuna seçilmişlerin yanında yer alma çağrısında bulunan Federasyonu’nun yaptığı açıklamanın tamamı şöyle;
 
“Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısı
 
Demokratik yönetim biçiminin temel özelliği, halk iradesini ortaya koyan seçimlerdir. Ancak son yıllarda Türkiye’de seçimlerin herhangi bir değeri kalmamıştır. Çünkü AKP-MHP ittifakı ile seçimler göreve gelen HDP’li milletvekilleri, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ve siyasetçiler değişik gerekçelerle görevlerinden alınmakta. Ve birçoğu cezaevine konulmaktadır. Bu anti demokratik ve ırkçı zihniyet gücünü darbeci bir ideolojiden almaktadır. Bu nedenle Türkiye’de farklı etnik, dini, mezhepsel ve toplumsal kimliklere sahip olan bütün grup ve kesimler her türlü baskılara maruz kalmaktadırlar. Türkiye tarihi askeri ve hükümetler eliyle gerçekleştirilen darbelerle her zaman demokratik haklar askıya alınmış ve muhalefet şiddet araçları ile sindirilmeye çalışılmıştır. Sıkıyönetim, Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmündeki keyfi kararnamelerle, insan hakları ve özgürlükler rafa kaldırılmıştır. AKP-MHP ırkçı, dinci ittifakı ile tek adam rejimi hayatın her alanına hakim kılınmaya çalışılmaktadır. Türkiye’de demokrasiye, barışa, özgürlüklere sahip olmak için her türlü mücadele biçimi suç sayılmaktadır. 
 
AKP-MHP hükümeti dünyanın gözleri önünde seçim sonuçlarını istedikleri gibi olmadığı için ya tekrarlamakta ya da yok sayarak halkın iradesini kayyım aracılığı ile gasp etmektedirler. En son bugün sabah saatlerinde Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarına karşı sarayın emri doğrultusunda ve İçişleri Bakanlığı’nın harekete geçirilmesi ile siyasi bir darbe yapılmıştır. Hukuki hiçbir gerekçeye dayanmayan bu anti demokratik darbe, insanlığın evrensel değerleri hiçe sayılarak, polis gücü ile gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama Türkiye halklarını büyük bir tedirginlik, huzursuzluk ve güvensizlik yarattığı gibi, Türkiye’nin itibarını uluslararası düzeyde de düşürmüştür. Türkiye ve Dünya kamuoyunu bu darbeci zihniyete karşı bir tutum geliştirmeye ve halkların iradesi ile seçilmiş temsilcilerin yanında yer almaya çağırıyoruz.”