Kayyumun bıraktığı borç Yüksekova Belediyesi’ni işlemez hale getirdi

img

HAKKARİ- Yüksekova Belediyesi'ne atanan kayyumun çektiği krediler belediyeyi işlemez hale getirdi. Krediler nedeniyle İller Bankası'ndan gelen tüm gelirlerle el konulurken, 301 belediye çalışanına 3 aydır maaş ödenemiyor. Belediye Eşbaşkanı Sarı, 16 yılda ödenebilecek yüklü miktardaki borcun politik bir cezalandırma yöntemi olduğunu söyledi. 

 
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart seçimlerinde kayyumdan geri aldığı Yüksekova Belediyesi borç batağından işlemez hale geldi. Belediyenin bütün gelirleri, araç ve taşınmazlarının ipotek altında olduğu belediye, çalışanlara bile 3 aydır maaş ödenemiyor. Kayyum tarafından alınan krediler nedeniyle her ay İller Bankası tarafından belediyeye gönderilmesi gereken paranın tamamı borç karşılığı kesiliyor. Yaşanan durumu özetleyen Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı, yüklü miktardaki borcun Yüksekova'yı cezalandırmak için yapılan politik bir yöntem olduğunu söyledi.  
 
'680 MİLYON TL BORÇ VAR'
 
Seçildikleri gün itibariyle belediyenin tüm gelirlerine el konulduğunu vurgulayan Sarı, "Kayyumdan belediyeyi 14 Nisan’da mazbatayı gecikmeli alarak devraldık. 15’inde hesaplara el konuldu. Doğal olarak bu durumu anlamak üzere ilgili kurum amirleriyle görüştük. Özellikle Halk Bankası'ndan alınmış krediler, kanalizasyon teminatlı, içme suyu teminatlı ve diğer alt yapı mevzularıyla teminatlı alınmış kredilerin toplam miktarı karşımıza 608 milyon TL borç olarak çıktı. Yine belediyenin kendi borçları, SGK, esnaf borcu ise 72 milyon TL'dir. Belediyenin toplamda 680 milyon gibi bir borcu bulunmaktadır. Kayyum iki belediye personelinin imzasını alarak meclisten karar geçmiş gibi bir yazı hazırlamış. Kayyumun aldığı kararda; 'Öz kaynaklar yetmezse belediyenin araç-gereç ve iller bankasından gelen hissenin tamamına el konulabilir' hükmü yer alıyor. Doğal olarak da İller Bankası belediyemize gelen ve kamu yararına kullanılacak hissenin tamamına el konuluyor. Aslında yüzde 40’ına el konulabilir. Diğer yüzde 60’ının hem personel maaşlarına hem de diğer hizmetlerin aksamamasına yönelik kesilmemesi gerekiyor. Ama kayyumun bu şekilde vermiş olduğu bir taahhüt var. Mazot bulmakta bile zorlanıyoruz. Akaryakıt ve petrol aldığımız firma da bizi icraya verdi” dedi. 
 
İŞÇİLERE MAAŞ VERİLEMİYOR
 
Meclis’te HDP grubuyla birlikte mevcut duruma ilişkin diplomatik arayışlara girdiklerini söyleyen Sarı, bu girişimlerin sonuç vermediğini belirtti. Yaşanan duruma ilişkin yürütmeyi durdurma kararı için hukuki yollara başvurduklarını aktaran Sarı, “Kayyumun aldığı kararın tamamının iptaline ilişkin başvuruda bulunduk. Mevcut borçlardan dolayı 3 aydır 301 işçiye maaş veremiyoruz. Mahkemenin mutlaka yürütmeyi durdurması gerekiyor” diye konuştu.
 
'BU DURUM HALKI CEZALANDIRMADIR'
 
Yaptıkları tespitlere göre, Yüksekova Belediyesi'nin faizleriyle birlikte bu borcu ancak 16,5 yılda ödeyebileceğini aktaran Sarı, “Tebliğ edilen borç tamamen politik bir borçtur. Yüksekova’yı cezalandırmaya yönelik bir borçtur. Yüksekova’nın belediyesi sadece HDP seçmeni değil, AKP ve diğer seçmenin de bir bütün olarak cezalandırılması anlamına gelmektedir. Burada tamamen işlenen ya da kurgulanan şey; Yüksekova’yı dize getirmek. Bu anlamda da bu ekonomik kıskacı, bu politik durumla ders verip halkı düşürmek için yapılan bir plandır. Bu bir kurgudur, bu kurgunun sonuçları da böyledir. Bu yapılan işgüzarlıktır. Bu siyasi kılıfa bürünenler de tamamen kamu yararını ve buradaki halkı hiçe sayarak yapmışlardır” diye konuştu. 
 
Sarı, son olarak kayyum tarafından su ve kanalizasyona harcanması için kredi alındığını ancak bu çalışmaların tamamlanmadığını kaydetti. 
 
MA / Müjdat Can