‘Ölüm orucundaki hasta tutuklu Çeken serbest bırakısın'

img
İZMİR- İHD İzmir Şubesi, 4 Temmuz’dan bu yana ölüm orucunda olan hasta tutuklu Osman Çeken'in durumuna dikkati çekerek, serbest bırakılmasını istedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada Menemen T Tipi Kapalı Cezaevin'nde kalan  Wernicke Korsakof hastası olan adli tutuklu Osman Çeken'in durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı şube yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. 
 
Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ve Wernicke Korsakof hastası olan  Çeken'in 8 aydır cezaevinde olduğunu anlatan Çiçek, 4 Temmuz tarihinden beri ölüm orucunda olduğunu söyledi.  “Limon, şekerli su ve B1, B12 ilacı veriliyor” diyen Çiçek, “Çeken’in Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden verilen ‘yüzde 100 engelli ve engelliliğin sürekli olduğuna dair ve cezaevi şartlarında yaşamını sürdüremez, bakım ve gözetim hastasıdır’ raporu bulunmaktadır "diye konuştu. 
 
‘DURUMU KÖTÜLEŞTİ’
 
Çeken'nin başka tutukluların yardımıyla tekerlekli sandalyeyle görüşe getirildiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi: “Sol tarafında felç ve güçsüzlük yaşamakta, aşırı halsizdir ve 25 – 30 kilo kaybetmiştir. Altına bez bağlanmakta, ayakta duramamakta, ayağa kalkınca düşmekte ve yoğun ağrılar yaşamaktadır. Cezaevine girdikten sonra pandemi nedeniyle alması gereken ilaçlar verilmemiş ve durumu kötüleşmiştir.  Raporunu güncellemek için Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüş tüm tahlil ve tetkikler yapılmış, doktor, 3 gün gözetim altında tutulmasını istemiş ama ölüm orucunda olduğu için işlemler yapılmamış, yarım kalmış ve cezaevine geri götürülmüştür."
 
‘HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
 
Çiçek, Çeken'nin en son 22 Ekim tarihinde fenalaşınca Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldüğünü ve ölüm oruca devam ettiği için tekrar cezaevine götürüldüğünü belirtti. Yoğun bakımda bilinci olmadığı esnada, serum ve vitamin verildiğini belirten Çiçek, “Bilinci yerine gelince serumları kopartarak ölüm orucuna devam edeceğini söylemiştir. Durumunun tekrar stabil olmasıyla cezaevlerine götürülmüştür. Çeken'in eşi, konuştuğunda dilinde bir şeyler olduğunu, konuşamadığını, beyan etmiştir. İnsan hakları savunucuları,  ağır bir sağlık sorunu yaşayan hasta tutukluların, pandeminin  yaygınlaştığı bu süreçte serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.