KESK'ten HDP'ye yönelik baskılara tepki

img

DİYARBAKIR – HDP’ye dönük gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, iktidarı anti demokratik uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı. 

 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik baskı ve gözaltılara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.  Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube binasındaki açıklamada, “Faşizme son, demokrasi hemen şimdi” pankartı asıldı.
 
 Açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, AKP-MHP iktidarının demokratik değil, faşist politikalarda ısrarını sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Orak, halka ekonomik, sosyal ve siyasal olarak herhangi bir vaadi kalmayan bu blokun Kürtlere ve muhaliflere saldırarak iktidarını bu saldırıları üzerinden sürdürmeye çabaladığını söyledi. 10 Temmuz 2018 tarihinde uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile beraber tek adam rejimine adımın atıldığını hatırlatan Orak, Anayasadaki güçler ayrılığı ilkesinin fiili olarak etkisiz hale getirilip, tek adamın gücü ile ülkenin yönetilmeye başlandığını kaydetti.
 
HUKUKSUZ GÖZALTI VE TUTUKLAMA
 
Hükümetin kendisi gibi düşünmeyen muhalif kesime tahammülü olmayan bir aşamada olduğunu dile getiren Orak, “Sandıkta Diyarbakır halkının iradesine yenilen AKP-MHP faşist bloğu, kayyımlar atayarak, vekilleri tutuklayarak halkın iradesini gasp etmiştir. Bütün bu baskılara rağmen sindirmedikleri HDP’yi kriminalize etmeye devam etmişlerdir. Oysaki HDP’yi kriminalize etmek Diyarbakır halkının yüzde 60-70’ini kriminalize etmek demektir. Son olarak 24 saat kameralarla izlenen HDP il binası ve Yenişehir ilçe binası sözde illegal faaliyetler yürütüldüğü gerekçesiyle aranmış ve eş başkanları gözaltına alınmıştır. Bu hukuksuz gözaltı ve tutuklamaları protesto ediyoruz” dedi. 
 
'SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA SAYGI GÖSTERİLMELİ'
 
Orak, Diyarbakır’daki sendika ve sivil toplum örgütleri olarak iktidarı bir kez daha yürütülen anti demokratik uygulamalardan vazgeçmeye, seçme ve seçilme hakkına saygı göstermeye, meşru siyasal çalışmaları engelleyen yaklaşımlara son vermeye, yasal ve anayasal evrensel hukuk değerlerine uygun davranmaya davet etti.