HDK ve DBP: Êzidîler hala tehdit altında

img
HABER MERKEZİ - Êzidîlere dönük gerçekleşen katliamın yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan HDK ve DBP, Êzidîlerin varlığının halen tehdit altında olduğunu belirterek, “Uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir” çağrısı yaptı.  
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Êzidîlere dönük gerçekleşen 74’üncü fermanın 6'ncı yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. “Ortak hafızamızın beşiği olan bu kadim toprakların geçmişine yeni bir kara sayfa eklendi” denilen açıklamada, katliamda yaşananlara yer verildi. Êzidîlerin tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara ve katliamlara maruz bırakıldığı belirtilen açıklamada, “Katliam ve ferman silsilesine karşın, Êzidîler direnerek inançlarını, kültürlerini ve varlıklarını korudular” denildi. 
 
Êzidîlerin yaralarının halen sarılmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/Kürtsüzleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün de Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Êzidîlerin varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan kaçmak zorunda bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkânlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi gerekir. IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz. Soykırımlara, katliamlara ve insanlık dışı uygulamalara karşı bütün insanlığı mücadele etmeye çağırıyoruz.”
 
KAYIP ÊZIDÎ KADINLARIN AKIBETİ 
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de fermanın yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. İnançlarından dolayı katliama uğrayan Êzidîlerin Mezopotamya topraklarının kadim halklarından olduğu vurgulanan açıklamada, “Êzidîlerin dramları bugün de sürmekte” denildi. Katledilen, kaçırılan ve köle pazarlarında satılan binlerce Êzidî kadınının akıbetinin hala bilinmediği belirtilen açıklamada, devletlerinin girişimde bulunmamasının "cihadist çetelere güç verdiği" ifade edildi. 
 
Açıklamada, “Cihadist ve barbar tüm çetelere karşı halklar bir araya gelerek kendi birliklerini oluşturarak jenoside karşı bir duruş sağlayabilirler” diye belirtildi. 6 yıl geçmesine rağmen katliam sorumlularının yargılanmadığına değinilen açıklamada, devamla şunlar belirtildi: “Savaş suçu kabul edilen bu katliamın sorumlularının bir an önce yargılanması gerekmektedir. Esir alınan ve köle pazarlarında satılan Êzidî kadınları bir an önce bu köle tacirlerinin ellerinden kurtarılmalı ve ailelerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Köle pazarlarında satılan bu kadınlar özgürleşmeden insanlık özgürleşemeyecektir. DAİŞ barbarlarının bu katliamlara bir yenisini daha eklememesi için tüm insanlık dayanışmayı büyütmeli, yapılan bu katliamlara ses çıkarmalıdır. Bizler 74'üncü Fermanı lanetliyor, katliamların bir daha yaşanmaması için hep birlikte mücadele ederek, köleleştirilmek istenilen yaşamı özgürleştireceğimizi umutla haykırıyoruz.”