Darp edilen 3 çobanla ilgili neden soruşturma açılmadı?

img
VAN - Son dönemlerde Van sınır hattında artan olaylara dikkat çeken HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 3 çobanın asker tarafından darp edilmesini Meclis’e taşıyarak, neden soruşturma açılmadığını sordu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 3 çobanın askerler tarafından darp edilmesini ve sınırda son dönemlerde yaşanan olayları Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yanıtlaması üzerine soru önergesi veren Orhan, “Her dönem Türkiye tarihinde güvenlik güçlerinin dönem dönem hukuk dışına çıkarak halka yönelik çeşitli saldırılar gerçekleştirdikleri; '33 Kurşun', 'Şemdinli Kitapevi', '15 Temmuz' ve 'Roboski' gibi vakalarla bilinmektedir. Bu saldırılarda yüzlerce yurttaş yaşamını yitirmiş ve yüzlercesi de yaralanmıştır. Özellikle sınır bölgelerinde 'göçmen ve kaçakçı' geçişi kontrollerinde görevli güvenlik güçlerinin hak ihlallerine yol açan eylemlerinin gittikçe sıklaşan oranda arttığı kamuoyuna yansımaktadır. Bu kapsamda güvenlik güçlerince Van’da son iki ay içinde köylülere yönelik saldırılar artmıştır” dedi. 
 
14 Haziran 2020’de Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol Mahallesi’nde Emrah Görür isimli yurttaşın açılan ateşle yaşamını yitirdiği ve S. Yılmaz’ın ağır yaralandığı, yaralı Yılmaz’a eziyet edildiği ve hastaneye götürülmediği hatırlatılan soru önergesinde, “Kendi imkanları ile hastaneye giden yurttaş askerlerin keyfi bir şekilde saldırısına ve eziyetlerine maruz kalmıştır. Olaydan sonra ilgili savcıların ve kamu görevlilerinin olay yeri incelemesi, delil toplama ve tanık dinleme gibi süreçleri işletmediği tanıklarca ifade edilmiştir. 16 Temmuz 2020’de Çaldıran ilçesinde A. Bağa isimli çocuk askeri ateş sonucu ağır yaralanmış ve yine hastaneye kendi imkanları ile getirilmiştir. Olaydan sonra ilgili savcıların ve kamu görevlilerinin olay yeri incelemesi, delil toplama ve tanık dinleme gibi süreçleri işletmediği tanıklarca ifade edilmiştir. A. Bağa isimli yaralanan çocuğun hastane kayıtları da bir adli vaka süreci gibi tutulmamıştır. Yine 18 Temmuz 2020’de Çaldıran ilçesinde sivillere ateş açılmış şans eseri kimse yaralanmamıştır. Bu vakada saldırıya uğrayan yurttaşlar tarafından alınan telefon kamera kayıtları ile kamuoyuna yansımış ve güvenlik güçlerinin tedbirsiz, rastgele etrafa ateş ettikleri görülmüştür” ifadeleri kullanıldı. 
 
Van’ın Başkale ilçesine bağlı Sualtı (Derişk) Mahallesi’nde 3 çobanın darp edildiğine dikkat çeken Orhan, “Tüm vakalarda ağır yaralanma ve ölüm yaşanmasına rağmen herhangi bir soruşturmanın açılmadığı, yaralıların hastaneye götürülmediği, hastane süreçlerinden sonra da herhangi bir soruşturmanın yürütülmediği, konu ile ilgili savcılıkların ve diğer kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmediği gözlemlenmektedir” diye kaydetti. 
 
Orhan'ın, Bakan Gül'ün yanıtlamasını istediği sorular şöyle: 
 
“* Van’da sınır bölgelerinde askerlerce yapılan halka yönelik saldırılar neden önlenmemektedir? Saldırılardan sonra kamu davası açılmadığı iddiası gerçek midir?
 
* Van’ın Başkale ilçesinde 14 Haziran 2020’de güvenlik güçlerince öldürülen Emrah Görür vakası ile ilgili bir soruşturma açacak mısınız? Emrah Görür’ün katili olan kişiler hakkında devam eden bir soruşturma mevcut mudur? Bu kapsamda tutuklanan veya hüküm giyen kamu görevlisi sayısı kaçtır?
 
* Van’ın Çaldıran ilçesinde16 Temmuz 2020’de güvenlik güçlerince yaralanan Azat Bağa vakası ile ilgili bir soruşturma açacak mısınız? Azat Bağa’yı ağır yaralayan kişiler hakkında görevden uzaklaştırma kararı alınmış mıdır?
 
* Van’ın Başkale ilçesinde 1 Ağustos 2020’de güvenlik güçlerince saldırıya uğrayan üç yurttaşın durumu ile ilgili bir soruşturma başlatacak mısınız? 
 
* Yaralanma ve ölüm yaşanan vakalarda ilgili savcılıkların olay yeri incelemesi yapmadığı, tanıkları dinlenmediği ve soruşturma başlatmadığı konusunda bir inceleme yapacak mısınız? 
 
* Görevini ihmal eden savcılıklar hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu süreçlerini işletecek misiniz?
 
* Kamu gücü kullanarak halka hukuk dışı bir şekilde saldıran kamu görevlileri hakkında nasıl bir süreç işleteceksiniz?
 
* Hastanelere ölü veya yaralı getirilen mağdurların durumu hakkında ilgili süreçleri işletmeyen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?”