‘İşçinin virüsten yaşamını yitirmesi iş cinayetidir’

img
MUŞ - Muş Alpaslan Barajı’nda koronavirüsü salgınına karşı önlem alınmamasına tepki gösteren HDP Milletvekili Şevin Coşkun, “Tek bir işçinin dahi virüsten dolayı yaşamını yitirmesi, işveren ve hükümet sorumluluğunda bir iş cinayeti demektir” dedi. 
 
Koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede önlem ve tedbirlerin alınmasına dair sık sık yapılan uyarılara rağmen, sosyal medyada paylaşılan ve Muş Alpaslan Barajı’nda çalışan işçilerin yemekhanesine çekildiği belirtilen görüntüler, işçilerin içinde bulunduğu sağlıksız koşulları ortaya koyuyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, baraj yapımının halk sağlığı sorununa yol açtığını söyledi. Baraj şantiyesinde çalışan işçilerin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Coşkun, bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Coşkun, hükümetin açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinde işçi ve emekçilerin çalışma koşullarını, ekonomik durumlarına dair bir düzenlemenin olmadığına değindi.
 
‘BİNLERCE ŞANTİYEDE AYNI GÖRÜNTÜ’
 
Uzmanların salgına karşı uyarılarına rağmen barajda çalışan işçiler için önlemlerin alınmamasına tepki gösteren Coşkun, duruma dair şunları söyledi: “İşçilerin çalışma şartları, hükümetin açıkladığı paketin çözümsüzlüğü ve virüse karşı yetersiz tedbir aldığının en net ispatıdır. Sadece Alpaslan Barajı değil, binlerce şantiyede aynı görüntüler var. Derhal işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ekonomik durumlarının garanti altına alınması gerekiyor” dedi.
 
İşçilerin çalışmak zorunda kaldığını belirten Coşkun, “Hayatın yüzde 80’i durmuş vaziyetteyken, halen işçileri çalışmak zorunda bırakmak insani ve vicdani değildir. Hiçbir iktidar bu hakkı kendinde göremez. Bilim insanları, virüsün yayılmasını engellenmek için insan sirkülasyonunu durdurmak zorunda olduğumuzu dile getiriyor. Ama şantiyelerde insanlar dip dibe çalışıyor, aynı masada yemek yiyor, hiçbir tedbir alınmadan çalışmaya devam ediyor. Hal böyleyken, hükümetin ‘evde kalın’ çağrısı anlamsızlaşmaktadır” diye konuştu.
 
‘SORUMLUSU HÜKÜMETTİR’
 
Baraj şantiyesinde yaşanabilecek salgın vakalarından hükümetin sorumlu olacağını dile getiren Coşkun, “Bu süreçte iş başında olan bir işçinin virüse yakalanması, sağlığının bozulması, kesinlikle iş sağlığı sorunu olarak görülmeli ve işveren bu durumdan sorumlu tutulmalıdır. Tek bir işçinin dahi virüsten dolayı yaşamını yitirmesi, işveren ve hükümet sorumluluğunda bir iş cinayeti demektir. Hükümet yetkilileri, gözler önünde olan işçi sağlığını ve Muş halkının sağlığını çok derinden etkileyecek olan Alpaslan Barajını görmüyor, görmek istemiyor. Baraj işçilerinde pozitif vakaya rastlanması ve Muş’ta vaka patlaması yaşanması halinde, sorumlu kesinlikle her akşam ‘tedbir alıyoruz’ diyen hükümetindir” şeklinde konuştu.
 
MA / Cemil Uğur