DİSK: Kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmeli

img

İSTANBUL - Hükümeti koronavirüs salgınına dair sundukları çözüm önerilerini dikkate almamakla eleştiren DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, halkın sağlığını ile birlikte işini ve gelirini korumak kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sosyal medya hesapları üzerinden düzenlediği basın toplantısı ile koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınması gereken önlemler konusunda Hükümete seslendi. DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri de yer aldı.
 
Türkiye’de ilk vaka açıklandığından bu yana salgının toplumsal ve ekonomik etkilerine karşı Hükümeti uyardıklarını ve sadece uyarmakla kalmayıp çözüm önerileri de sunduklarını dile getiren Çerkezoğlu, ancak bu önerilerinin Hükümet tarafından dikkate alınmadığını söyledi. 
 
‘KAPSAMLI BİR SOSYAL PAKET İLAN EDİLMELİ’
 
Ancak zamanın giderek daraldığı ve salgınla mücadelenin giderek daha yaşamsal hale geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Salgının halk sağlığı ve insan yaşamı açısından daha da vahim sonuçlar yaratacağı açıktır. Hükümeti konunun vahametine uygun, köklü adımlar atmaya; bir yandan halkın sağlığını ve canını öte yandan işini ve gelirini korumaya çağırıyoruz. Amasız, fakatsız köklü önlemler alınmalı ve Kovid-19’a karşı kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmelidir. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine uygun biçimde devlet, halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için gereken her şeyi yapmalıdır” dedi. 
 
‘EVDE KALIN’ ÇAĞRISI YAPANLAR, ÇÖZÜM ÜRETMİYOR
 
“Kamu ve özel bütün kaynaklar kovid-19 ile mücadele için seferber edilmeli” diyen Çerkezoğlu, hükümetin salgınla mücadelede halkın sağlığını, çalışanların işini ve hanelerin gelirini koruması gerektiğinin altını çizdi. Hükümetin bunları gerçekleştirebilmesi için ise köklü bir sosyal ve ekonomik programa ihtiyaç olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Halkın sağlığının korunması için evden çıkmamak, fiziki teması en aza indirmek yaşamsal önem taşıyor. Ancak halka ‘evde kalın’ çağrısı yapanlar, çalışan milyonlarca emekçi için çözüm üretmiyor. İmalat sanayiinde üretim sürüyor, inşaatlarda işçiler çalışıyor, bankalarda, hizmet sektöründe ve belediye hizmetlerinde çalışma devam ediyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘ZORUNLU OLMAYAN ÜRETİM DURMALI’
 
DİSK Genel Başkanı, salgın sürecinde acil ve zorunlu olan sağlık, temizlik, ilaç ve gıda gibi mal ve hizmet üretimi gibi alanların dışında üretimin durdurulması gerektiğini de söyledi.
 
İşçilerin ücretli izinli sayılması, zorunlu çalışmanın devam ettiği işyerlerinde çalışma saatlerinin azaltılması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Zorunlu çalışma yapacak işçilerin işyerleri ve çalışma alanlarında hastalığın bulaşma riskini tamamen ortadan kaldıracak önlemler alınmalı ve aralıklarla doktor kontrolleri yapılmalıdır. Hastalığın bulaşma riskini sıfıra indirecek maskeden gözlüğe, eldivenden özel koruma tulumuna kadar koruyucu malzeme ve ekipman ile çalışılması hayati bir ihtiyaçtır.”
 
‘DAR GELİRLİLER KORUNMALI’
 
Yine salgın süresince işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, salgının işçileri, kayıt dışı çalışanları, çiftçileri, esnafı ve serbest çalışanları ciddi bir gelir kaybı ile karşı karşıya getirdiğini ifade etti.
 
Devletin yükümlülüğü gereği ekonomik olarak güçsüz olan bu kesimleri koruması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, kaynak olarak İşsizlik Sigortası Fonu’na işaret etti. Çerkezoğlu, Hükümetin çalışamayan ve gelir kaybına uğrayanların geçimini sağlaması gerektiğini belirterek, “Salgın süresince konutlarda harcanan elektrik, doğal gaz, su ve iletişim ücretsiz hale getirilmelidir. Ücretlilerin ve dar gelirlilerin tüketici kredileri, kredi kartı borçları ile vergi borçları salgın süresince ertelenmelidir” dedi. 
 
‘DEVLET SEFERDER OLMALI’
 
“Devlet halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için seferber olmalıdır” diyen Çerkezoğlu, önerilerini şöyle sıraladı: “Gereksiz ve acil olmayan kamu yatırımları durdurulmalıdır. Araç garantili köprü ve yol ödemeleri ile hasta garantili şehir hastaneleri için şirketlere yapılan ödemeler durdurulmalıdır. Kamu gelirlerini artırmak için toplumun zengin ve varlıklı sınıflarından daha fazla kaynak toplanmalıdır. Ekonomide yaşanan daralmayı ve gelir kaybını önlemek için artan merkezi bütçe harcamalarını karşılamak için gerekirse Merkez Bankası avanslarına başvurma yoluna gidilmelidir.”
 
'SALGINLA MÜCADELE ŞEFFAF OLARAK YÖNETİLMELİ'
 
Kovid-19 ile mücadele yürütülürken alınan kısıtlama kararlarının salgınla mücadele amacı ile uyumlu olması ve otoriter uygulamalara yol açmaması gerektiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Salgınla mücadele, Meclis’in etkin çalışmasıyla, sendikaların, sağlık meslek örgütlerinin, yerel yönetimlerin katılımıyla şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmelidir. Hükümet’i bir an önce halkın sağlığını, çalışanların işini ve hanelerin gelirini korumak için köklü ve kapsamlı bir sosyal devlet programını açıklamaya ve uygulamaya çağırıyoruz” diye konuştu.