'İktidarın derdi halk değil savaş'

img
AĞRI - Peş peşe gelen zamlar altında ezilirken kısıtlı ekonomik kaynakların da savaşa harcanmasına tepki gösteren Ağrılı besiciler, “İktidarın derdi halk değil, savaş” diyerek, artık herkesin bu kaos, kriz ve savaşa 'dur' demesi gerektiğini söyledi.
 
Türkiye’nin ‘beka tehdidi’ savıyla, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı savaşa toplumun her kesiminden itirazlar yükselmeye devam ediyor. Toplum ülkedeki ekonomik kriz derinleşip, A’dan Z’ye her şeye ardı ardına zamlar gelirken, kısıtlı kaynakların başlatılan bu savaşa harcanarak heba edilmesinden rahatsız. 
 
Güne neredeyse her sabah yeni bir zam haberiyle ile uyandıklarını dile getiren Ağrı Hayvan Borsası'ndaki besiciler, yaşanan ekonomik krizden dolayı hayvancılığın artık bitme noktasına geldiğinden yakındı. Besiciler, bu hal içerisinde iken alınan savaş kararı ile birlikte ülke olarak daha büyük bir kriz yaşayacakları endişesi içerisinde.
 
‘NE VARSA KURŞUN, TANK VE UÇAĞA GİDİYOR'
 
Besicilerden Asaf Baykan, bölgede insanların geçimlerini hayvancılık ve çiftçilik yaparak sağladığını, ancak yaşanan kriz ve zamlardan sonra bu durumun son yıllarda artık mümkün olmadığını dile getirdi. 
 
Kriz ve zamların kaynağında ise, savaşa harcanan paraların olduğunu belirten Baykan, "Devlet, kasasında ne varsa hepsini kurşun, tank, top ve uçağa veriyor. Bu iktidarın derdi halk, çiftçi değil, sadece savaştır. İktidar sahipleri gelsin kendisini bu halkın yerine koysun bakalım geçinebiliyorlar mı? Herkesin artık yaşanan bu kaosa, krize, savaşa 'dur' demesi gerekiyor” dedi.
 
‘BU HALKI AÇLIKLA SINIYORLAR' 
 
Hayvancılığın artık geçindirmediğini, zararına besicilik yaptıklarını dile getiren Hasan Kalkan da, daha önce 3 Bin TL’ye sattıkları bir ineği şimdi bin TL’ye satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.  Kalkan, “Bu ülkede artık her şey ateş pahası. Yaşanan krizden artık bıktık. Evimize nasıl ekmek götürelim? Bu halkı açlıkla sınıyorlar, 'artık yeter' diyoruz" dedi.
 
'DEVLET ARTIK BAŞKA ŞEYLER İÇİN PARA HARCIYOR'
 
Hayvan yemi, elektrik ve akaryakıta gelen zamlar nedeniyle artık hayvancılık yapamadıklarını söyleyen Ahmet Akaryunus ise, insanların pazara artık hayvan satın almak için değil, vakit öldürmek için geldiğini kaydetti. “4 yıl önce yüzlerce hayvan besliyordum, çünkü kazanç elde edebiliyorduk. Ama şimdi 4 tane ineğe zor bakabiliyorum” diyen Akaryunus, besiciliğin artık gelir getirmemesinden yakındı. Akaryunus, “İnsanlarda para kalmadık ki hayvan alıp satsın. Yemin torbası 120 TL olmuş. Devlet zaten bize değil, başka şeyler için para harcıyor. İnsanlar artık açlıktan hırsızlık yapmaya başlayacaklar” diye konuştu.