Somalı madencilerin eylemi 6’ncı gününde

img

MANİSA – Somalı madencilerin Ankara’ya yapmak istedikleri yürüyüşün mahkeme kararına rağmen engellenmesi üzerine başlattıkları oturma eylemi 6’ncı gününde devam ediyor.

 Manisa'nın Soma ilçesinde 5 yıl önce işten atılan ve tazminatları ödenmeyen maden işçilerinin Ankara’ya başlattığı yürüyüşün jandarma tarafından engellenmesi üzerine başlatılan oturma eylemi 6'ncı gününde devam ediyor. Manisa Valiliği tarafından Şehzadeler ilçesi Kırkağaç mevkiinde yürüyüşleri engellenen işçilerin jandarmaya tepkileri de devam ediyor. Bugün işçileri Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubeler Platformu, Emek Partisi, ÖDP ve Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi ziyaret etti. Ziyarette sık sık, "Birleşe birleşe kazanacağız", "Direne direne kazanacağız"  ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

Ziyarette konuşan KESK Manisa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Metin Demirel, AKP hükümetinin işçi ve emekçilerin taleplerine karşı kulaklarını tıkadığını ifade ederek, geçinemediklerini söyledi. Demirel, hakkını alamayan işçinin hak arama mücadelesini sahiplendiklerini belirtti.

'HEYETLE İKİNCİ GÖRÜŞME 15 EKİM'DE'

İşçiler akşam saatlerinde sosyal medya hesaplarında meclisteki görüşmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sendika temsilcilerin Ankara’da ilk önce mecliste olan partilerin grup başkanvekilleri ile görüştükleri belirtilen açıklamada, “Devamında AKP grup başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Özlem Zengin ile akabinde Enerji Bakanlığı Yardımcısı Şeref Kalaycı ile heyetimiz toplantılar yaptı. Görüşmelerde Özlem Zengin, bunun bir hak mücadelesi olduğunu ve bu konuda Cumhurbaşkanı ve Enerji Bakanı ile doğrudan görüşmeler yapacağını belirtmiştir. Bakanlıkla gerçekleştirdiğimiz görüşme ise heyetimiz tarafından sunulan tezlerin haklı olduğu, bu mağduriyetin giderilmesi için somut adımlar atılacağı mutabakatı ile sonuçlanmıştır. Heyetimizle ikinci görüşmenin 15 Ekim tarihine kadar gerçekleşeceği belirtilmiştir” diye belirtildi.

KARARLARINI SIRALADILAR

Görüşmenin ardından işçiler ortak kararlarını şu şekilde sıraladı:

 “*Bizler hak arama mücadelemize başlamadan önce kimse tarafından duyulmadık, konuşulmadık, muhatap alınmadık. 5 yıl boyunca sadece oyalandık, kandırıldık ve korkutulduk. Artık birliğiz ve gücümüzün farkındayız. Artık insan yerine konuluyoruz. Bu yüzden ilk gün verdiğimiz sözün arkasındayız: Tazminatlarımızı almadan geri dönmeyeceğiz.

* Haklı mücadelemizi şu an devam eden biçimiyle sürdüreceğiz. Kırkağaç Çamlığında aralıksız bulunmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki üç gün içerisinde Kınık, Soma, Kırkağaç, Savaştepe, Gelenbe, Akhisar bölgelerinde tazminat ve emeklilik mağduru maden işçileriyle toplantılar organize edip gelişmeleri ayrıntılı olarak onlarla paylaşacağız. Tazminat ve emeklilik mağduru maden işçisi neredeyse orada olacağız. Köy köy, mahalle mahalle toplantılar organize edeceğiz, girilmeyen yer bırakmayacağız.

*Yürüyüşümüz başlamadan önce planladığımız gibi 12 Ekim Cumartesi günü Soma Kaymakamlığı önünde basın açıklaması gerçekleştireceğiz.

* Valiliğin keyfi, hukuksuz ve patron yanlısı yasağını hem çeşitli gösterilerle protesto ve teşhir edeceğiz hem de daha önce de yaptığımız gibi hukuki olarak mücadele edeceğiz.

* İkinci görüşmede bakanlığa verilmek üzere 3 bin 500 Tazminat ve Emeklilik mağduru maden işçisinin ve aynı zamanda halen çalışmakta olan maden işçilerinin sorunlarını, çözüm önerilerimizi sunacağımız ayrıntılı bir dosya hazırlayacağız.”