'Savaş yine yoksullukla yüz yüze bırakacak'

img

İSTANBUL - Savaşın işçi, emekçi ve yoksullara bir yararının olmadığını söyleyen Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, izlenen bu politika nedeniyle toplumun yine büyük bir yoksullukla yüz yüze kalacağını söyledi.

 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, yürütülen politikalar sonucu ardı ardına gelen zamlar, yaşanan yoksulluk ve savaş politikalarına ilişkin MA’ya konuştu.
 
Ülkede iktidarın izlediği savaş politikalarının işçi ve emekçilere bir yararı olmadığını söyleyen Karabulut, savaşa harcanan kaynaklarla halkın daha da yoksullaşacağını ifade etti.
 
'KRİZLE BERABER SAVAŞTA BÖLGEMİZDE ARTIYOR’ 
 
Hali hazırda halkın ciddi sıkıntılarla yüz yüze olduğunu belirten Karabulut, "Türkiye ekonomik ve siyasal krizin içindedir. 2015'den beri ağırlaşan bir kriz söz konusu. Kriz artarken savaş ve çatışma da bölgemizde artıyor. Geçenlerde şahit olduk. Sürekli yapılan zamlar eleştirildiğinde iktidarın; 'bir merminin fiyatı ne kadar siz biliyor musunuz?' tavrıyla karşılaştık. Biz savaş sürecindeyiz demek istiyorlar. Öyle olunca da, yurttaş sus pus moduna geçiyor, tepki gelişmiyor” diye konuştu.
 
'DAHA FAZLA ZAM, YOKSULLUK VE İŞSİZLİK'
 
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonla birlikte içerisine girilen savaş sürecine değinen Karabulut, "Dün ekonomik krizden rahatsız olan, zamlardan, yıkımdan, yaşam şartlarından rahatsız olan kurumlar, ne yazık ki savaş söylemi ile sessizleşmiş, bastırılmış durumda” eleştirilerinde bulundu.
 
Karabulut, bu sürecin işçi ve emekçilere  olan yansımasının ise daha fazla zam, yoksulluk ve işsizlik olacağını vurguladı.
 
‘KOLTUKLARI UĞRUNA KİTLELERİ PEŞİNDEN SÜRÜKLÜYORLAR’
 
Savaş söylemlerinin dışında toplumun her yerinde ciddi gerilim ve sıkıntıların olduğunu dile getiren Karabulut, "İşsizliğin arttığına dair, krizin derinleştiğine dair tepkiler var. Sokağa çıkıp rastgele birine bir şey sorun, size veryansın edeceklerdir. Ama ekonomik kriz unutuldu. Sanki memlekete bir saldırı var. Bir azınlık, koltukları uğruna kitleleri peşinden sürüklemiş durumda. Milliyetçilik, şovenizm arttırılmış. Muhalefet edenler bile bu kısır döngüde boğulmuş ve sesini çıkartamıyor duruma gelmiştir" dedi. 
 
'TOPLUM YOKSULLUKLA YÜZ YÜZE KALACAK'
 
Savaşın işçi, emekçi ve yoksullara bir yararı olmadığını vurgulayan Karabulut, "Aksine savaş, toplumlar üzerinde tahribat yaratır. Savaş politikası içerideki muhalefeti susturma aracına dönüşmüş durumda. Savaşın bu ülkeye hiç bir yararı yoktur. Kime yararı olur? İktidarı düşenlere, savaş sanayisine yararı olacaktır. Toplum ise büyük bir yoksullukla yüz yüze kalacaktır. Çünkü devlet bütçesinin büyük bir çoğunluğu savaşa ve savaş sanayisine ayrılıyor. Ama işçiler hak talebinde bulunduğunda, 'biz vatan derdindeyiz, siz 3 kuruş ekmeğinizin derdine düşmüşsünüz' deyip talepleri bastıran, öteleyen bir süreç gelişecektir" diye konuştu.