İstanbul’da gelir gideri karşılamıyor

img

İSTANBUL - Ülkenin içine girdiği ekonomik kriz sonucunda artan fiyatlara isyan eden İstanbul esnafı, ay sonunu getiremiyor. “Gelir gideri karşılamıyor” diyerek iktidarın ekonomi politikalarına tepki gösteren esnaf, faturalarını ödeyemez noktaya geldi.

 
Türkiye'de ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Akaryakıttan gıda maddelerine, elektrikten sigaraya, doğalgazdan ulaşıma kadar, yüksek oranlarda zam yapılırken, halkın alım gücünün düştüğünü belirten İstanbul esnafı, yaşanan ekonomik krizin iktidarın ülkeyi yönetememesine bağlıyor. 
 
'GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR'
 
Ülkede yaşanan krizden etkilenen esnaflardan Kemal Or, krizden iktidarı sorumlu tuttu. “Gelir, gideri karşılamıyor” diyerek yapılan zamlara tepki gösteren Or, “Kimin batık şirketlerine gidiyor bu zamlar, halk biliyor. Milyonluk arabalarla günlerini gün ediyorlar. Faturasını da halka yüklüyorlar. Bunların yaptığı israf yoksullara dağıtılsa, ülkede fakir kalmaz. Ama bu yaşananları halka ödettirmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.
 
AÇIKLAMADAN SONRA ELEKTRİĞE ZAM!
 
Ekonomi ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak'ın ekonomi paketleriyle ilgili açıklamalarını anımsatan Or, açıklama ardından elektriğe yüzde 15 zam yapıldığını söyledi. Or, halkın gelir-gider dengesini sağlayamadığını belirterek, "Önceden 50 liraya aldığım malzemeyi, bugün 150 liraya alıyorum. Ali Ağaoğlu'nun milyonlarca vergi borcunu sildiler. Kendi yandaşlarına her türlü fırsat var, gözleri halkın cebinde" diye konuştu. 
 
‘HALKIN CEBİNDEKİ PARAYA GÖZ DİKİYORLAR’
 
Ekonomik krizin sebebini iktidarın ülkeyi yönetememesi ve dış politikadaki atılan adımlara bağlayan 25 yıldır esnaf Mehmet Nuri Özçelik, ülke ekonomisinin kötü gidişatına dikkati çekti. “Fabrikalar, çiftçiler üretemiyor" diyen Özçelik, "Sürekli borçlanarak savunma sanayisine yatırımlar yapılıyor. Halkın cebindeki paraya göz dikiyorlar. Ekonomik krizin olduğunu bile kabul etmiyorlar. Komşu ülkelerle barış girişimi çabalarından uzak duruluyor" diye yakındı.
 
'FATURALARIMI ÖDEYEMİYORUM’ 
 
Ardı ardına yapılan zamlardan rahatsızlığını dile getiren işletmeci Hayrettin Baki de,  "Önceden etin kilosunu 30-40 liraya alırdım. Şimdi fiyatlar uçmuş durumda. Kurtarmıyor, bugün lokantaya gelenler fiyatı pahalı görüyor” ifadelerini kullandı. 7 aylık faturalarının toplamının 10 bin TL tutarındaki faturaları gösteren Baki, “Ödeyemiyorum. Günde 20 pide satıyorum. 20 pide ile nasıl kurtarabilirim ki? Elektrik var, su var, kira var. AKP bu ülkeyi yönettiği sürece, her şeyi peşkeş çektikleri sürece, bir şey değişmez. Sadece elektrik ve suya ayda 2 bin 500 lira ödüyorum. Ben burada ne kazanabilirim ki?” diye sordu.
 
'AY SONUNU BORÇLU KAPATIYORUM'
 
“Kadın tokluğuna çalışıyoruz. Eskiden çok basit bir iş yaptığında eve ekmek götürebiliyorduk. Ama şuan ne iş yaparsak yapalım, olmuyor, yetmiyor” diyerek isyan eden esnaf Vedat Demir ise “Yaptıkları köprü ve tünelleri milletin faydasına sanıyorlar. Bunların parası hep bizim cebimizden çıkıyor. Köprüden geçmesek bile parası bizden alınıyor. Bu koşullarda asgari ücretle bir yurttaş nasıl geçinebilir ki? 500 lira elektrik suya, 200 lira çocuklar için pazar ihtiyacı, bunlar en ufak hesaplardır. Kira parasını kim verecek? Ay sonunu borçlanarak kapatıyorum” ifadelerini kullandı.
 
MA / Mehmet Halit Çetinbaş