CHP'li Öztrak: Şahlanışa geçen ekonomi değil işsizlik rakamlarıdır

img
ANKARA – TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranını değerlendiren CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, şahlanışa geçenin ekonomi değil, işsizlik olduğunu belirterek, "Bu işsizlik rakamlarıyla ülkenin şarampole yuvarlanması kaçınılmazdır" dedi. 
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan işgücü istatistiklerine göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin kişi oldu.
 
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu yaptıkları yazılı açıklamalarla açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. 
 
‘GENİŞ İŞSİZLİK ORANI 21.9’
 
Çalışmaya hazır olduğu halde iş bulamadığı için işgücü piyasasından çekilenlerin, mevsimlik çalışanların, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerin dikkate aldığında “geniş işsizlik oranının” son bir yılda yüzde 3,5 oranında artarak 21,9 olduğunu söyleyen Öztrak, “Mayıs ayı işgücü rakamlarında dikkat çekici bir diğer gelişme ise işgücüne katılan yurttaşlarımızın sayısının hızla yavaşlamasıdır. Çalışma çağındaki nüfus son bir yılda 745 bin kişi artarken, bu yurttaşlarımızın sadece 152 bininin işgücüne katıldığı anlaşılıyor. Bu durum işsizlik oranını ve işsiz sayılarını olduğundan daha iyi gösteriyor. Nitekim işgücüne katılım Mayıs'ta geçen yılki seviyelerinde kalsaydı, resmi işsizlik oranı yüzde 12,8 yerine yüzde 13,5 olacaktı” dedi.
 
‘SON DERECE DÜŞÜNDÜRÜCÜ’
 
Öztrak, son bir yılda kamuda istihdam edilen kişi sayısının 439 bin kişi artarak 4 milyon 570 bine çıktığını belirterek, “Kamudaki bu olağanüstü istihdam artışına rağmen son bir yılda toplam istihdam azalışının 869 bin civarında olması ise son derece düşündürücü. İstihdam kayıplarının 1 milyonun üzerine çıkışını kamuda işe alınanların engellediği anlaşılıyor” diye belirtti.
 
‘KİMSENİN GEMİSİ YÜRÜMÜYOR’
 
Ekonomi yönetiminin ciddiyet istediğini ifade eden Öztrak’ın devamla şunları aktardı: “İktidar evine ekmek götüremeyen, evladı okuyup da iş bulamayan anne ve babaların sıkıntılarının ve acılarının hala farkında değil. Lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyorlar. İktidar yanaşmalarının ve yandaşlarının dışında hiç kimsenin gemisi yürümüyor. Daha dün seçimlerde 2,5 milyon kişiye iş sloganlarıyla meydan meydan dolaşan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve ülkeyi afiş ve pankarta boğan sivil toplum örgütleri bu rakamlardan sonra vatandaşlarımızın yüzüne nasıl bakacaklar. Bir de bunlar yetmezmiş gibi krizi yönetecek bürokrasiyi hallaç pamuğu gibi oradan oraya atıyorlar. Sosyete damat ve kayınpederi artık kendine gelmeli ve yurttaşlarımızın sıkıntılarına çözüm olacak gerçekçi, güven uyandıracak politika ve çözümlere odaklanmalıdır. Aksi halde kesintisiz artan, rekor üstüne rekor kıran bu işsizlik rakamlarıyla ülkenin şarampole yuvarlanması kaçınılmazdır.” 
 
Öztrak, iktidar kanadında yapılan  “ekonomi şahlanışa geçti türbülans sona erdi” şeklindeki sözlerin gerçeklerle ilgisinin olmadığını belirterek, "şahlanışa geçenin ekonomi değil işsizlik olduğunu TÜİK rakamları gösterdi” dedi. 
 
‘GİDİŞAT ENDİŞE VERİCİ’
 
Erdoğdu ise işsizlik sayılarına ilişkin açıklamasında şunlara dikkat çekti: "Tek adam rejimini hayata geçiren süreç bir yıl önce başladı. Bir yıldır vatandaş iş ve aş sorunu ile uğraşırken bu iktidar, Türkiye’ye bir deli gömleği giydirmeye çalışmakla uğraştı. 2018 Mayıs’ı ile 2019’un Mayıs’ı karşılaştırıldığında ortaya çıkan rakamlar ekonomik gidişat ve yurttaşlar için endişe verici. Büyüme yok, işsizlik artıyor, dövizde ne zaman ne olacağı belli değil, ücretler sürekli enflasyon tarafından 1-2 ay içinde aşınıyor, gençler iş bulma konusunda ümidini yitirmiş, iş insanı ise depresyonda.
 
İNŞAAT VE PERAKENDE SEKTÖRÜNDE DE KAYIP VAR
 
İnşaat sektöründe istihdamın yüzde 25 azalarak 2 milyon 86 binden, 1 milyon 548 bine indi. Son bir yıl içinde inşaatta 537 bin, tarımda 307 bin, sanayide 123 bin iş kaybı yaşandı. Kriz dolayısıyla çarşıya, pazara vatandaşın çıkamaması sonucunda ise toptan-perakende ticarette ise istihdam 126 bin kişi azalmış durumda. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerde 30 bin kişilik istihdam azalması, muhtemelen beyin göçünün ve istihdamdaki niteliksizleşmenin göstergesi. Türkiye’yi bu sıkışmışlıktan ancak liyakatlı kadroların hazırlayacağı akılcı, gerçek reformlar çıkarır. Ancak iktidarın ne böyle bir niyeti ne de kadroları var.”