Ev işçileri: Yasal güvence istiyoruz

img
İSTANBUL - İmece Ev İşçileri Sendikası tüm ev işçilerinin güvenli ve insana yakışır koşullarda çalışmasının yasal güvence altına alınmasını istedi.
 
İmece Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy Boğa Heykeli önünde basın açıklaması düzenledi. “Ev işçilerine insana yakışır iş, dünya ev işçileri gününü kutluyoruz” pankartının açıldığı eyleme çok sayıda ev işçileri ve kadınlar katılırken “Cama çıkma cama çıkarma”, “Örgütlen dayanış güvenceli çalış” sloganları atıldı. 
 
Açıklamayı, sendika üyesi Nazire Terzi yaptı. Dünya Ev İşçileri Günü nedeniyle uzun süre ev işçiliği yaptığı sırada yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Terzi, bugünü onlara adadıklarını belirtti.
 
‘DAHA KAÇ EV İŞÇİSİ ÖLECEK?’
 
Görünmez iş gücü olan ev işçiliği ve ev eksenli işlerde, kuralsız ve güvencesiz, insani olmayan koşullarda çalışmanın önünün sınırsızca açık olduğunun altını çizen Terzi, ihmal, sorumsuzluk, veya güvencesiz çalışma koşullarından kaynaklı yaşanan ölümlerin ve yaralanmaların önlenmesine ilişkin cezai yaptırımların yetersiz olduğunu belirtti. Terzi, “Biz ev işçileri olarak iş cinayetlerine hiç yabancı değiliz. Bu ülkede hemen her gün iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçilerin cenazeleri kalkıyor. İş cinayetlerinin son bulması için daha kaç ev işçisi ölecek? İş cinayetlerinin asla kader olmadığını çok iyi biliyoruz” dedi.
 
'ÖRGÜTLENELİM, KAZANALIM’
 
Sigorta yasasında 1 gün çalışsa dahi bir işçinin sigortalı olmak zorunda olduğuna vurgu yapan Terzi, “Bu ayrım 10 günden fazla çalışan ev işçilerini ‘işçi saydırdık’ . Sıra şimdi tüm ev işçilerindedir. Mücadeleye devam. Sendikanız İmece ile örgütlenelim, güçlenelim, kazanalım” şeklinde konuştu.
 
‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’
 
Sendika olarak tüm ev işçilerin güvenli ve insana yakışır koşullarda çalışmasının yasal güvence altına alınmasını istediklerini belirten Terzi, ev işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin ILO 189 ‘Ev işçileri için insana yakışır iş’ sözleşmesinin imzalanmasını talep ettiklerini kaydetti. Ağır sömürü koşullarıyla karşı karşıya olan tüm ev işçileri yasal güvence altına alınıncaya kadar sağlık, sigorta ve örgütlenme hakkı kazanıncaya kadar yılmadan mücadele edeceklerinin altını çizen Terzi, “Hem iş yasasına hem iş sağlığı ve güvenliği yasasına alınana kadar bir an bile durmayacağız. Bir arkadaşımızı daha kaybetmeyeceğiz. Bir arkadaşımızın hasta olmasına müsaade etmeyeceğiz. Örgütsüz, güvencesiz iş güvenliği içermeyen çalışma koşullarını reddediyoruz. Tüm dünya ev işçilerinin ev işçileri günü kutlu olsun” diye konuştu.