İşten atılan işçiler Aliağa Belediyesi’ne yürüdü

img

İZMİR - Aliağa Belediyesi’ndeki işlerine tasarruf tedbirleri gerekçesiyle son verilen 132 işçi, kendilerine destek veren çok sayıda siyasi parti, sendika ve kurum temsilcileriyle birlikte belediye önüne yürüdü.

 
31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden seçilen MHP’li Başkan Serkan Acar’ın iş akitlerini tek taraflı feshettiği İzmir’in Aliağa Belediyesi'ndeki 132 işçi, Demokrasi Meydanı’nda yaptıkları eylemle işlerini geri istedi. İşten atılan işçilere çok sayıda sayıda siyasi parti, sendika ve kurumdan da destek geldi. Meydanda kurulu bulunan direniş çadırı önünde bir araya gelen kitle, buradan Aliağa Belediyesi önüne yürüdü. Yol boyunca  “İşimizi geri istiyoruz”,  “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları atıldı.  
 
TİYATRO SAHNELENDİ
 
Önüne ulaşılan belediye binası önünde yapılacak açıklama öncesinde Yenikapı Tiyatro Topluluğu tarafından bir işçinin hikayesini konu alan oyun sahnelendi. 
 
Oyunun ardından işçiler adına açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. 
 
Aliağa Belediyesi’nden atılan 132 işçinin iş akitlerinin ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek tek taraflı feshedildiğini söyleyen Sarı, MHP’li Başkan Serkan Acar’ın her türlü toplu sözleşme ve sendikalı çalışma koşullarını ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti.
 
Belediye yönetimine defalarca diyalog çağrısında bulunsalarda, olumlu  yanıt alamadıklarını kaydeden Sarı, “Her zaman barış ve diyalog dilini korumaya özen gösterdik ancak bu süreçten sonra kimse bizden sessiz kalmamızı, bize reva görülen bu uygulamalara uysal koyun gibi boyun eğmemizi beklemesin. Bu kavga ekmek kavgası, bu kavga hürriyet kavgası, bedeli ne olursa haklı ve meşru mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz”  dedi.
 
‘235 MİLYONLUK BORCUN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ’
 
İşten çıkarmalara gösterilen tasarruf gerekçesinin inandırıcı olmadığını da belirten Sarı, “Buradaki asıl amaç sendikal hakların olmadığı, toplu iş sözleşmesiz, ucuz esnek, kuralsız, güvencesiz işçi çalıştırmaktır. 30 milyon olan belediye borçlarının 235 milyona çıkarılmasının sorumlusu biz değiliz. Halen daha farklı illerden nakil yolu ile memur alındığı, belediyenin farklı şirketlerine işçi alındığı bir ortamda ekonomik kriz bahanelerine bizi inandırmazsınız” diye konuştu.
 
Sarı, MHP’li başkan Acar’ın ‘Aliağa halkı bana yetkiyi verdi istediğimi alırım, istediğimi atarım’ sözlerine de şöyle yanıt verdi: “Bir belediye başkanının asli görevlerinden biri de belediyede çalışan bütün personelini kucaklamak, onların yaşam standartlarını ileri götürecek adımlar atmaktır.” 
 
İşçi sınıfının 200 yıllık mücadelesiyle elde ettiği kazanımların ortadan kaldırılmak istendiğini vurgulayan Sarı, “Bizler bu bilinçle işçi sınıfının geçmiş bütün mücadele deneyimlerini kılavuz edinerek haklarımız için bedeli ne olursa olsun direneceğiz” diyerek, başta Aliağa gibi emek yoğunlu bir kent olmak üzere bütün sınıf dostlarını mücadelelerini büyütmeye davet etti.