Emek ve Demokrasi Güçleri: Hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verin

img
İZMİR- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuzluğa ve keyfi işçi kıyımına son verilmesi çağırısında bulundu. 
 
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi 17 işçinin güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten çıkarılmasına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur ve yöneticilerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. "Güvenlik soruşturması iş barışına müdahaledir. Fişleme çalışma hakkının gaspıdır" pankartının açıldığı açıklamada, "İş Ekmek yoksa barış yok”, “Suçlu değil işçiyiz işimizde güçlüyüz” ve “Susmuyoruz kokmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı. 
 
Açıklamayı, işten çıkarılan işçilerden Elmas Köçkün yaptı. 
 
‘HUKUKSUZLUKTA ISRAR EDİLİYOR’
 
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen AKP’nin hukuksuzlukta ısrar ettiğini belirten Köçkün, "İktidarın onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş’ yaratma ve kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden hala vazgeçmemiştir. Siyasi iktidar bir kez daha hukukun arkasından dolanmakta, sadece adayı değil birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan fişlemeleri kapsamını daha da genişleterek sürdürmek istemektedir. Kamu görevleri yönünden güvenlik soruşturması/arşiv araştırması uygulamasına gidilmesi, demokrasi olduğu iddia edilen bir ülkede hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi. 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 17 kişinin hukuk dışı bir şekilde, güvenlik soruşturması bahanesiyle işlerinden edildiğini vurgulanan Köçkün, güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkûm olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında sübjektif değerlendirmelerde bulunulduğunu kaydetti. "Cezalar şahsidir kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz” diyen Köçkün, şunları söyledi: “ Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez. Güvenlik soruşturmalarının kamu görevlileri için 4045 sayılı güvenlik soruşturması kanununda düzenlendi. Kendi çıkardıkları kanunu çiğneyen bir düzen içerisindeyiz. İşten atmaların yasak olduğu pandemi sürecinde kanunu çıkaranlar işten atmaları resmileştiriyor. Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin. Her türlü hukuksal ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz."