Tüm Köy Sen: İktidar üreticiyi değil şirketleri destekliyor

img
İSTANBUL - İktidarın tarım ürünlerindeki gümrük vergisini 31 Aralık’a kadar sıfırlamasına tepki gösteren Tüm Köy Sen, bunun üretici yerine şirketlere destek olma politikası olduğunu söyledi. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'a (DİSK) bağlı Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen), sosyal medya hesapları üzerinden, iktidarın, makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisini 31 Aralık’a kadar sıfırlamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Emekçilerin mağdur olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Üretici köylüler olarak biz, tarımda destek üreticiye yapılmalı derken iktidar, şirketler lehine düzenlemelere devam ediyor. Üretici mağdur ediliyor, yoksullaştıkça yoksullaşıyoruz" ifadelerine yer verildi.
 
'ÜRETMEMİZ YAPAMAZ HALE GELDİK' 
 
Cumhurbaşkanlığının vermiş olduğu kararı eleştiren açıklamada “Yurt dışından alınan ürünlerden gümrük vergisinin kaldırılarak ithalatın önünün açılması bizi yaralamıyor, alnımızdan kurşunlanıyoruz. Üretici olarak bununla rekabet edemiyoruz. Çünkü ithalat baskısı fiyatları düşürüyor. Artan maliyetler nedeniyle zaten zorlanıyoruz. Borcu borçla kapatarak üretim yapıyoruz. Bankalara borcu olmayan köylü bulmak zor. Çünkü kredi almadan üretim yapamaz hale geldik" denildi.
 
ŞİRKETLERE DESTEK OLMA POLİTİKASI
 
Emekçiyi destekleyen söylemlerin boşa düştüğü belirtilen açıklamada, "Alınan ithalat kararı bugün mü böyle, hayır. Hep böyle. Ne zaman bir ürünün hasadı varsa o zaman ithalat oluyor. Devlet üretici köylüyü destekleyip, tarımda üretimi artırması gerekirken bizleri üretimden uzaklaştırıyor. Bu, üretici yerine şirketlere destek olma politikasıdır" şeklinde belirtildi.
 
SÖMÜRÜ ÜLKESİ
 
İzlenen tarım politikasının son vuruşlarının yaşandığına yer verilen açıklamada “Üretmeyen bir ülke ancak emperyalizme bağlı, sömürge haline gelir. İktidarın dışa bağımlı politikaları tarımı da ekliyor. Yıllarca kendi kendine yeten tarım ülkesi iken, ithalat politikaları ile hem üretemez hem de bağımlı hale geldik. Bu uygulanan politikalar nedeniyle de yoksullaşıyoruz. Ülke tarımı da yerli ve yabancı tarım ve gıda tekellerinin insafına terk ediliyor” şeklinde ifade edildi.
 
'ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK'
 
Son olarak emekçilere çağrıda bulunulan açıklamada, iktidarın emekçilerin yararına bir şey yapmayacağına işaret edildi. Üreticinin söz hakkının olmadığı kaydedilen açıklamada "Örgütlenerek, tarıma, toprağa ve geleceğimize sahip çıkmaktan başka seçeneğimiz yok. Birlik olalım" mesajı verildi.