‘Ekonomi 2023’e kadar dayanmaz, erken seçime gidilmeli’

img

İSTANBUL - Ekonominin bu şartlarda 2023’e kadar dayanmasının zor olduğunu ifade eden ekonomist Mustafa Sönmez, “Gedik giderek açılıyor. Çok tehlikeli bir viraja girdik” diyerek, muhalefetin erken seçimde ısrarcı olması gerektiğini söyledi. 

AKP iktidarın içte ve dışta izlediği politikalar nedeniyle ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. İşsizlik, enflasyon yanı sıra borç yükü artıyor. Dünya Bankası, 2019 yılı Uluslararası Borç İstatistikleri raporuna göre, düşük ve orta gelirli 120 ülke arasında Türkiye, 2019 sonundaki 440,9 milyar dolarlık dış borçla en çok dış borcu olan 6’ncı ülke. Ekonomist Mustafa Sönmez, ekonomide iyileşmelerin olabilmesi için mevcut iktidardan kurtulması gerektiğini söyledi.  
 
‘TÜRKİYE İFLAS EDİLEBİLİR’
 
Toplam borç yükünün 400 milyar doları aştığına dikkati çeken Sönmez, borcun üçte ikisinin özel sektörün olduğunu diğer borcun ise bankaların olduğunu hatırlattı. 400 milyar doların 181 milyar doları 12 ay içinde vermesi gereken borçlar olduğunu vurgulayan Sönmez, “Kamu ve özel sektör 181 milyar doları 12 ay içinde bulmak ve borçlarını vermek zorundalar. Bu çok ağır bir yük. Borçları ödeyememe durumu yaşanabilir. Aslında buraya odaklanmak lazım. Yani Türkiye 12 ay içinde 181 milyar dolarlık kaynağı bulabilecek mi? Eğer bulamazsa o zaman da Türkiye iflas ilan edilebilir” uyarısında bulundu.  
 
‘CİDDİ KIRILMALAR YAŞANABİLİR’ 
 
Döviz kurunun hareketlenmenin borçlanma üzerindeki etkisi üzerinde duran Sönmez, buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanı, “Döviz kuru benim için önemli değil” sözlerini anımsatarak “Bunlarınki karanlıkta ıslık çalmak. Yani bunlar gerçeklerle yüzleşmek yerine böyle bu işi hafife alıyormuş görünüp durumu kontrol altında tutuklarını sanıyorlar. Ama aslında öyle değil, gerçekte uykuları kaçıyor. Hiç hafife alınacak durumlar değil. 12 ay içinde Türkiye'nin 181 milyon dolar borcu çevirebilmesi kolay olmayacak. Burada ciddi kırılmalar olabilir. Yani önümüzdeki zaman diliminde bu borçları çevirememek bunun için içerden döviz bulmaya yönelirken döviz fiyatının tırmanması tüm bunlar ihtimal dahilinde” değerlendirmesinde bulundu.  
 
AKP’NİN ERKEN SEÇİM ENDİŞESİ
 
Gündemdeki erken seçim tartışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sönmez, ekonomik tablonun AKP’nin erken seçime gitme kararını değiştirebileceğini söyledi. Sönmez, “İnsanlar çok yoksullaştı, işsizlik yüzde 30’a dayandı. AKP seçmeni bile mevcut tabloya isyan ediyor. Tablo bu yöndeyken ciddi bir seçmen kaybı var. Kan kaybını durdurmak için erken seçime gitme niyetleri var. Ama şimdi rüzgar terslerine esiyor. Diğer partilerle girdiği bilek güreşinden de oluşacak rüzgara göre erken seçime gidebilirler” diye belirtti. 
 
Ekonomik tablonun ağır olması nedeniyle AKP’nin erken seçime gitme korkusu yaşadığını sözlerine ekleyen Sönmez, “Onun için erken seçim hem gündemlerinde hem de buna cesaret edemiyorlar” dedi.
 
EKONOMİ 2023’E DAYANMAZ
 
Ekonominin 2023 kadar dayanmasının zor olduğunu dile getiren Sönmez, “Gedik giderek açılıyor. Kışın yakıt bulamamak, ithalat yapamamak gibi durumlar bile olabilir. Çok tehlikeli bir viraja girdik. Nasıl yönetebilecek, bunu biz de merakla bekliyoruz. 10 milyon işsizin evine ekmek girmiyor. Çalışan insanlar enflasyon karşısında eziliyor. Pandemi nedeniyle ikinci bir daralma yaşanabilir. Tüm bunlar ekonomik krizin giderek derinleşmesi demek” diye konuştu.
 
MUHALEFET ERKEN SEÇİM İÇİN ISRARLI OLMALI
 
Türkiye’nin ihtiyacının AKP iktidarın gitmesi olduğunu ifade eden Sönmez, şunları söyledi: “Onun yerine daha demokratik parlamentonun güçlendirildiği bir siyasi yapılanma geldiği vakit ekonomi de iyileşmeler olur. Onun için Türkiye’nin acilen demokratik şeffaf ve adil seçim ortamıyla erken seçime gitmesi lazım. AKP ve MHP’nin iktidardan uzaklaştırılması lazım. Bunu anlamda muhalefetin de erken seçimi ısrarla istemesi lazım.” 
 
MA / Naci Kaya