İpekyüz: Bütçe tercihi saray, savaş ve sermayeden yana

img
ANKARA - HDP Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Necdet İpekyüz, bütçe tercihinin saray, savaş ve sermayeden yana yapıldığını ve toplumun bütçe görüşmelerini bilme hakkının olduğunu söyleyerek, online sistem önerisinde bulundu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Plan ve Bütçe Komisyon üyeleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi”ne ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Komisyon üyesi ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın komisyondaki bütçe sunumunun tatmin edici olmadığını belirtti.
 
Katırcıoğlu, “Çünkü önerilen bütçenin önceki bütçelerle bağlantılı olarak baktığımızda, Türkiye halklarının ihtiyacını, ekonominin ihtiyacını, ekonomik krizden çıkmanın bütçesi değil” dedi.
 
‘BEKLENEN BÜTÇE DEĞİL’
 
Geçen yılda bütçenin önemli bir payının savunma ve güvenlik kalemlerine ayrıldığını hatırlatan Katırcıoğlu, bu yıl da aynı nitelikte olduğunu söyledi. Katırcıoğlu, “Bütçenin, toplumun ihtiyacı olan kalemler için değil, iç güvenlik ve dış güvenlik konularına ayırdığını görüyoruz. Bu bütçe Türkiye halklarının beklediği bir bütçe değil” şeklinde konuştu.
 
‘ONLİNE SİSTEMLE İZLENSİN’
 
Komisyon üyesi ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise bütçenin bir hak olduğunu belirterek, bütçeyi herkesin bilme hakkının olduğunu ancak bu sürecin şeffaf olmadığını söyledi. İpekyüz, bütçe görüşmelerinde nelerin tartışıldığını halkın bilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Pandemi imdat gibi bu sisteme yetişti. Her şeye maske biçmek için fırsata dönüştürüldü. Bütçe de ne konuşuluyor bilinmesi lazım ama bu yapılmıyor. Danışmanlar, gazeteciler hatta milletvekilleri, sivil toplum örgütleri görüşmelere alınmıyor. O zaman online sistemle bütçe herkes tarafından izlensin” önerisinde bulundu.
 
‘BARIŞ, İŞSİZLİK, YOKSULLUK YOK’
 
Bütçe tercihinin sermayeden, saraydan ve savaştan yana yapıldığına dikkat çeken İpekyüz, şöyle konuştu: “Bütçe sunumunda 17 kez Kovid, 40’tan fazla salgın deniliyor. Ama bir kere bile barış, insan hakları, işsizlik, yoksulluk denilmedi. Ama sermayeye, saraya, silaha yönelik cümleler var. Önümüzdeki yıl bütçedeki para, bakanlıklar dışında faize gidiyor. Sadece borç ve faiz veriyorlar. Ama sermayeye gelince vergide ‘barış’ deyip af getiriyorlar. Yandaşa ihale veriyorlar. EBA sisteminin başarısından söz ediyorlar. EBA’nın başarısı nerede? Hala evinde bilgisayar, internet olmayan yurttaşlar var. Ama bunlara ilişkin hiçbir çözüm göremedik. Sarayda herkes test yaptırırken yurttaşlar test yaptıramıyorlar. Hani sağlıkta başarı vardı? Bütün başarı salgınla değil algıyla yapılıyor.”