Kadın emeğiyle sofraya ulaşan mantarlar

img

VAN - Edremit’te kurulan ve bölgenin mantar ihtiyacını karşılayan kültür mantarı üretim tesisinde çalışan kadınlar, geçim kaynakları olan işe destek verilmesi halinde çalışan kadın sayısının artacağını dile getirdi. 

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Elmalık Mahallesi’nde, Yılmaz Kanmış tarafından kurulan kültür mantarı tesisi bölgenin mantar ihtiyacını karşılıyor. Tesislerdeki üretimin büyük bir bölümü kadınlar tarafından yapılırken, üretilen mantarlar ise, çevre iller Ağrı, Hakkari, Erzurum ve Iğdır’a gönderiliyor.  
 
MANTARIN TOPLANMA AŞAMALARI
 
Kimi günler bin paket mantar yaptıklarını paylaşan kadınlardan Hasret Kanmış, mantarların üretim ve toplama aşamalarını anlattı. Kanmış, “Mantarların toplaması, topraklanması ve tırmığını biz kadınlar yapıyoruz. İlk önce mantarların yetiştirmede kullandığımız kompostoları getiriyoruz, daha sonra toprağını hazırlıyoruz. Toprağı olduktan belli bir süre sonra tırmıklıyoruz. Bunları yaptıktan sonra 15 gün sonra mantar çıkmaya başlıyor. Daha sonra mantarları toplamaya başlıyoruz” dedi.
 
'DESTEK OLUNURSA DAHA ÇOK KADIN ÇALIŞIR'
 
Ürettikleri mantarları Van ve çevre illere sattıklarını belirten Kanmış, talebin çok fazla olduğunu ama imkanlarının yeterli olmadığını söyledi. Kanmış, “İmkanlarımız olursa satışı daha fazla arttıracağız. Mantarlara iyi bakılırsa gerçekten bu işin maddi olarak getirisi iyi oluyor. Çok zorlayan bir iş de değil. Her kişi bu işi yapabilir. Özellikle kadınlar isterse bu işi çok rahatlıkla yapabilir. Kadınların mutlaka bir işte çalışması gerekiyor. Başkasına muhtaç olmaktansa kendi ayakları üzerinde durup çalışması çok daha iyidir. Tesiste şuan 10 kişi çalışıyoruz. Ama mantar fazla olduğu zaman çalışan kadın sayısı da artıyor. Ne kadar talep gelirse o kadar kadınlar için iş alanı açılıyor. Destek olunursa burada daha çok kadın çalışır” diye konuştu.
 
KIZIYLA BİRLİKTE ÜRETİYOR
 
Kadın emeğinin önemine dikkat çeken bir diğer kadın çalışan Aslıhan Dinç ise, kazandığıyla çocuklarına baktığını kaydetti. Dinç, “Topladığımız mantarların altını önce bıçakla kesip çöplerini ayırıyoruz, daha sonra sepetlere dolduruyoruz ve sepetlerimiz dolunca da bu sefer paketleme işine geçiyoruz. Sabah 07.00’da geliyoruz. Akşam saat 19.00’a kadar çalışıyoruz. Bu işe başlamadan önce bir yerde çalışmıyordum ama şuan kızımla birlikte burada çalışıyorum. Bir kadının evine ve çocuklarına bakması çok önemli bir şey. Kadınların her alanda çalışması gerekiyor. Kadınlar çalışmazsa olmaz. Elimden geldiği kadar çabalamaya ve emek vermeye çalışıyorum. Bunu tüm kadınlara da öneriyorum” dedi.