Ne şeker ne bayramlık alabiliyorlar

img
VAN - Derinleşen ekonomik kriz ortamında Kurban Bayramı'nı karşılayan yurttaşlar, evlerine şeker, çocuklarına bayramlık kıyafet bile alamayacak durumda olduklarını belirtirken, esnaf ise kiralarını ödeyemeyecek halde olduklarını dile getirdi.  
 
Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz, sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı alışverişini de ciddi anlamda etkiliyor. Krizin en çok hissedildiği kentlerden biri olan Van'da, yurttaşlar bayram alışverişi için maddi durumlarının elvermediğini belirtiyor. Yine, kent esnafı ise bayram öncesi satış yapamamaktan dert yanıyor. 
 
'ÇOCUKLARIMA BAKAMIYORUM'
 
Çocuklarına bayram kıyafetleri dahi alamayacak durumda olduğunu belirten yurttaşlardan Seyfi Akbulak, yıllardır işsiz olduğunu ve çocuklarına bile artık bakamayacak duruma geldiğini söyledi. Akbulak, “Benim hiçbir gelirim yok. Aldığım 300 TL çocuk parası ile bayram alışverişine çıktım. Bu parayla ne alacağım, nasıl geçineceğim bilmiyorum? Elimde olan parayla bu bayram çocuklarıma sadece ayakkabı aldım. Daha önce belediyede çalışıyordum ama oradan da çıkarıldım. Herhangi bir mesleğim yok, 4 yıldır işsizim ve üstelik evim de kira. Bu dönemde yaşamak çok zor. Bir yandan salgın, bir yandan işsizlikle boğuşuyorum" dedi. 
 
GÜNLÜK 30 TL İLE GEÇİNİYOR
 
Yıllardır hamallık yaparak çocuklarına baktığını paylaşan Hakan Karakaş ise, 13 yıldır evli olduğunu ve hala kirada oturduğunu söyledi. Günlük en fazla kazandığı 30 TL ile ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını dile getiren Karakaş, “ İş yok ve insanlar zor durumda. Kimse ekonomik durumu kötü olanlara yardım etmiyor. Kazandığım hamallık parasıyla çocuklarıma mı bakayım, ev kiramı mı ödeyeyim bilmiyorum. İş olmayınca para da olmuyor. Hamallıktan kazandığım parayla günlük ancak bir iki kilo sebze alabiliyorum. Ben eskiden çobandım ve geliri iyiydi ama onu da bitirdiler. Afganistan’dan, Suriye’den gelen mülteciler ucuz bir aylıkla çoban yapılıyorlar. Hal böyleyken istediğimiz fiyata kimse bizi çoban olarak bile almıyor” diye konuştu. 
 
İNSANLAR ŞEKER BİLE ALAMIYOR
 
Yıllardır esnaflık yapan Hasan Doğan da, geçmiş yıllar ile bugünü karşılaştırarak, "Dağlar kadar fark var" dedi. Bir yıl içerisinde işlerinin yüzde 50 ile 60 oranında düştüğünü belirten Doğan, aylık kiralarını bile ödeyemeyecek durumda olduklarını ifade etti. Doğan, “Eskiden bayrama bir hafta kala durmadan çalışıyorduk. Şimdi bayrama 2 gün kalmış ama müşteri yok. Van esnafı perişan bir durumda. Yetkililerin esnafa yardımcı olmasını istiyoruz. Eğer hükümetin esnafa bir desteği olmazsa çoğu esnaf kapatacak. Eskiden insanlar çalışıyordu ve az da olsa ceplerinde para vardı. Şimdi kısa çalışma ödeneği alıyor ve aldığı ödenek kirasına bile yetmiyor. İnsanlarda para olmadığı için evine şeker, çocuklarına elbise alamıyor” dedi.