HDP Ekoloji Komisyonu: Türkiye artık su fakiri bir ülke

img
ANKARA - Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDP Ekoloji Komisyonu, gelinen aşamada Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu belirterek, su politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Türkiye artık su fakiri bir ülke, su politikaları gözden geçirilsin” denildi.
 
‘SU KAMUSAL BİR VARLIKTIR’
 
Devletlere su politikalarını gözden geçirmelerini hatırlatmak amacıyla BM tarafından 22 Mart’ın Dünya Su Günü olarak ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, “Bu sene Dünya Su Günü’nde ‘Su ve İkim Değişikliği’ teması ile iklim krizi ve dünya nüfusunun artan su talebinin baskısı altında temiz su kaynaklarının tükendiğine dikkat çekilmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından 28 Temmuz 2010 tarihinde ‘yaşam hakkını sağlamak için bir zorunlu hak’ olarak tanımlanan su; kamusal bir varlıktır ve temini devletlerce kamu hizmeti olarak verilmelidir” ifadelerine yer verildi.
 
‘TÜRKİYE SU FAKİRİ’ 
 
Açıklamada, 2020 yılının Dünya Su Günü’nde hala dünyada her 10 kişiden 3’ünün evinde akar içme su kaynağının olmadığına işaret edilerek, her 10 kişiden 6’sının ise su yokluğu sebebiyle sağlığa uygun olmayan hıfzıssıhha koşullarında yaşadığı belirtildi. Türkiye’nin su konusundaki durumunun vahim boyutlara ulaştığı tespiti yapılan açıklamada, “Devlet Su İşleri’nin (DSİ) kriterlerine göre; kişi başına düşen yıllık su miktarı 8 bin metreküpten fazla olan ülkeler ‘su zengini’ iken, 2 bin metreküpten az olan ülkeler ‘su fakiri’ olarak nitelenmektedir. Yine DSİ verilerine göre; Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı bin 519 metreküptür. Bu rakam, Türkiye’nin ‘su fakiri’ bir ülke olduğunu ve su politikalarında ciddi adımlar atılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Türkiye, ‘su fakiri’ bir ülke olmasına karşın, kişi başına su tüketiminde dünyada 7’nci sırada yer almaktadır” verileri paylaşıldı.
 
Açıklamada ayrıca, tarım alanlarına can veren, birçok canlının yaşam alanı olan akar su veriminin düşük ve maliyetini bile karşılamayan Hidro Elektrik Santralleri (HES) için yok edildiği, devletin yok edilen sular için yurttaşlara hesap vermesi gerektiği ifade edilerek, “İklim krizi ile yok olan su varlıları için alınmayan önlemlerin hesabını yurttaş devlete sorabilmelidir” denildi.
 
‘FATURALARIN TAHSİLİ ERTELENMELİ’
 
Koronavirüs salgını nedeniyle su faturaları tahsilatının ertelenmesi gerektiği kaydedilen açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi: “Bugünlerde binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve 100 binlercesinin hastalanmasına neden olan COVİD-19 pandemisi, devletlerin yanlış su politikalarını bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Pandemi nedeniyle devletlerin başlattığı hijyen kampanyalarında temel hijyen unsurunun su olduğu unutulmamalıdır. Ekolojik dengelere ve sistemlere kalıcı zarar veren büyüme odaklı politikalar iklim krizinin de baskısı ile tüm canlılar için yaşam kaynağı olan su varlıklarını tüketmektedir. Fakat korana pandemisi ile de bir kez daha görülmüştür ki, insanoğlunun suyu sınırsız bir şekilde tüketmek gibi bir lüksü yoktur. İçilebilir su bir kamusal hizmet olarak bu kritik günlerde tüm yurttaşlara ulaştırılmalıdır. Yurttaşlardan alınan su kullanım bedelinin alınması belli bir süreye kadar dondurulmalıdır. Suyun hayati öneminin bir kez daha gözler önünde olduğu bu günlerde, Türkiye’nin su politikaları iktidar tarafından gözden geçirilmeli ve doğaya ve yurttaşın yaşam hakkına karşı işlenen suçlar durdurulmalıdır. Türkiye artık su fakiridir.”