'Akkuyu Santrali için dava açtı'

img

ADANA - Avukat İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken bir ÇED raporu ve inşaat lisansı olmamasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı.

 
Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken bir ÇED raporu ve üretim lisansı olmadan inşaata devam etmesi nedeniyle yeni ÇED sürecinin yapılması için çevrecilerce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan başvuru reddedildi. Ret cevabı üzerine “Yeni bir ÇED sürecine başlanılması ve inşaatın acilen durdurulması” talebiyle Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından Danıştay'a sunulmak  üzere Adana İdare Mahkemesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhinde dava açıldı.  Dava öncesi Adana Adliyesi Taş Binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya CHP, Emek Partisi ve avukatlar katıldı. Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye’nin altından kalkamayacağı büyük bir tehdit olduğunu söyledi.
 
'TÜRKİYE BU MALİYETİ KALDIRAMAZ'
 
Akkuyu Nükleer Santrali’nin bulunduğu alanın aktif bir fay hattı uzantısı üzerinde olduğunu ifade eden Atal, "ÇED iptal davasında zeminin karstik boşluklar barındıran kireç taşı niteliğinde bir yapı olduğunu, buranın üzerinde Nükleer santral inşa edilemeyeceğini söyledik. Ancak zeminden örnek alınmadan hukuka aykırı olarak davamız reddedildi. Üzerine her biri 14 bin ton ağırlığında 4 tane nükleer reaktör binecek zemin beton takviyelerinin çatladığını öğrendik. 2018 yazında çatlayan betonu Türkiye Atom Enerji Kurumu sökmüş, tekrar çatlamış biz bunu 6 Mayıs 2019’da öğrendik. Henüz nükleer reaktörler binmedi. Fukuşima nükleer felaketinin Japonya’ya maliyeti 600 milyar dolar. Aktif bir fay hattı üzerimde nükleer santral kurulamaz. Türkiye bu maliyeti kaldıramaz.”