Kaz Dağları Dayanışması: Maden şirketinin ruhsatı iptal edilsin

img

İSTANBUL- Kaz Dağları’nda maden araması yapan şirketi protesto eden Kaz Dağları Dayanışması, “Para hırsıyla gözü dönmüş bu ve benzeri şirketlerin çevre sağlığı için geç kalınmadan ruhsatlarının iptal edilmesi talebimizdir” dedi.

İstanbul Kaz Dağları Dayanışması, Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek Alamos Gold adlı şirketin maden çalışmalarına son vermesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Kaz Dağları için el ele” , “'Doğa kazanacak, yaşam kazanacak, Kaz Dağları kazanacak” pankartları açıldı. Açıklamaya şair Ataol Behramoğlu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını Kaz Dağları İstanbul Dayanışması üyesi Hatice Şenözköse okudu.

'RUHSAT OLMADAN AĞAÇ KESİMİ YAPILDI'

Alamos Gold ve yerli iştirakçisi Doğu Biga Madencilik A.Ş.'nin 13 Ekim’de işletme ruhsatı süresinin dolduğunu ve Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından yenilenmediğini aktaran Şenözköse, “Buna rağmen çevresel etki değerlendirme raporunun geçerli olduğu alan sınırları içinde ağaç kesimi devam etmiştir. Kirazlı' da 136 gündür, gece gündüz nöbet tutan Kaz Dağları direnişçileri ağaç kesimini iki kez belgelemiş ve suç duyurusunda bulunmuştur" dedi.

‘RUHSATLAR İPTAL EDİLSİN’

Çalışmaların yapıldığı bölgenin rehabilitasyonu için acil olarak uzmanlar kurulu oluşturulması gerektiğini söyleyen Şenözköse, “Kaz Dağlarımız, ormanlarımız, derelerimiz yerli yabancı şirketlerin kuşatması altındadır. Para hırsıyla gözü dönmüş bu ve benzeri şirketlerin çevre sağlığı için geç kalınmadan ruhsatlarının iptal edilmesi talebimizdir" diye belirtti.

Açıklamanın ardından söz alan şair Ataol Behramoğlu ise “Kaz Dağlarına yapılmak istenen Artvin'de yapılmak istenen, ülkemizin birçok yöresinde satılan, başka ülkelere peşkeş çekilen topraklarımızın bütün bu eylemlerin, etkinliklerin adı bana göre vatana ihanettir” diye konuştu.

Açıklama, “Dağlar, nehirler, sermaye değiller” sloganları ile son buldu.