Kaz Dağları Mitingi ‘operasyon’ nedeniyle iptal edildi

img

İSTANBUL - Kaz Dağları'ndaki siyanürlü altın arama faaliyetlerine dikkat çekmek için 12 Ekim'de Çanakkale'de yapılması planlanan "Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi" Kuzey ve Doğu Suriye’ye başlatılan operasyon nedeniyle iptal edildi.

Kanadalı altın arama şirketi Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kaz Dağları'nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı bölgeli yurttaşların ve yaşam savunucularının başlatmış olduğu "Su ve Vicdan Nöbeti" 75'inci gününü geride bıraktı.

OPERASYON NEDENİYLE EKOLOJİ MİTİNGİ İPTAL EDİLDİ

Nöbetin öncüleri ve yurttaşların 12 Ekim 2019'da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda Kaz Dağları'ndaki siyanürle altın arama faaliyetlerine ve bu faaliyetlerin bölgede yaratacağı ekolojik tahribatlara ilişkin düzenleyeceği 'Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi' iptal edildi.

Türkiye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bölgedeki bazı silahlı unsurlarla Kuzey ve Doğu Suriye'ye başlatmış olduğu askeri operasyon sebebiyle 'Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi'nin iptal edildiği belirtildi.

'İNSANİ VE VİCDANİ BİR KARAR'

"Su ve Vicdan Nöbeti" gönüllüleri ve yaşam savunucuları sosyal medya hesaplarından yaptıkları savaş karşıtı paylaşımlarla birlikte önümüzdeki günlerde yeni bir karar alacaklarını ifade etti.

"Su ve Vicdan Nöbeti" Koordinasyon Kurulu'nun mitingin iptaline dönük yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak Suriye’ye başlatılan askeri operasyon nedeniyle Ege Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediyesi ve 'Su ve Vicdan Nöbeti' Koordinasyon Kurulu olarak 12 Ekim 2019 tarihinde düzenlenecek olan 'Kazdağları Su ve Vicdan Mitingi' yine Birliğin almış olduğu kararla ileri bir tarihe alınması üzerine tartışmalar yürütülmektedir. İnsani ve vicdani olarak almış olduğumuz miting erteleme kararı ruhsatın yenilenmesi ve madencilik faaliyetlerinin devam etmesi için bir gerekçe oluşturmamalıdır. Kirazlı Balaban’da sürdürülen madencilik faaliyetlerine derhal son verilmeli, maden ruhsatı yenilenmemelidir."