'Kapitalizm var oldukça iklim krizi de devam edecek'

img
DİYARBAKIR -Kapitalizmin tüketen insanı modeli sonucu iklim krizinin, artarak devam ettiğine dikkati çeken Ekolojist Güner Yanlıç, kapitalizm var oldukça iklim krizinin de devam edeceğini söyledi. 
 
Kapitalizmin yarattığı tüketen insan modelinin meydana getirdiği iklim krizinin dünya üzerinde yarattığı sorunlar, artarak devam ediyor. İsveçli çevre aktivisti Great Thunberg'ın 25 Eylül'de New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi'nde "Boş laflarınızla rüyalarımı ve çocukluğumu çaldınız" sözleriyle, iklim krizini yeniden gündeme getirdi. Krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekolojist Güner Yanlıç, "Bizce bir iklim krizi yoktur. Kapitalizmin kendini sürdürebilmek daha fazla sömürebilmek adına tıkanmışlığı gidermek adına bu tanımla geçiştirmeye çalışmakta" dedi. 
 
'BÜYÜ YA DA ÖL POLİTİKASI'
 
Avrupa'da yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin 18 ve 19'uncu yüzyıllarda icat edilmesiyle başlayan Sanayi Devrimi'nden bu yana kapitalizmin insan ve doğa üzerinde devam eden sömürüsüne vurgu yapan Yanlıç, "Kapitalizmin aşırı kar anlayışının büyü ya da öl politikası desteklemektedir. Daha fazla sömürü için ormanlaşma, suyun, havanın, toprağın korunması gibi tamamıyla art niyetli kendini sürdürebilmek temenni yüzeysel çalışmaları desteklemektedir. Bu nedenle iklim krizi kavramını ortaya atmıştır" diye konuştu. 
 
‘SUÇLU ARAMAK SORUNDAN UZAKLAŞTIRMAKTIR'
 
"Bizce bir iklim krizi yoktur" diyen Yanlıç, kapitalizmin daha fazla sömürebilmek adına iklim krizi kavramı ile varlığını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Kapitalizmin ortadan kaldırılmasının asırlardır birlikte yaşam süren doğan insan birlikteliği ile mümkün olacağının altını çizen Yanlıç, "İklim krizinin nedeninin sadece insan olduğunun söylenmesi konuyu egemen güçlerin ya da kapitalizmin söyleminden öte noktaya taşımaz. Yer küredeki herhangi bir talan ve tahribatın altında yatan nedenlere bakmadığımız zaman kapitalizmin aşırı kar ve endüstriyalizm ayağı dışında herhangi bir suçlu aramak sorundan uzaklaştırmaktadır" diye belirtti. 
 
'KAPİTALİZMİN VARLIK YOKLUK MÜCADELESİDİR'
 
Kapitalizm var oldukça iklim krizinin devam edeceğini belirten Yanlıç, şunları söyledi: "Mesele kapitalizmin varlık yokluk mücadelesidir. Kapitalizmin bütüncül saldırılarına karşı bütüncül politikalar üreterek mücadele alanımızı güçlendirme ve genişletmeye çalışmaları yaparak kurtulabiliriz."