EGEÇEP'ten bin 102 alanın maden ihalesine açılmasına tepki

img
İZMİR-  Sit alanlarının da aralarında bulunduğu bin 102 arazinin maden ihalesine çıkarılmasına tepki gösteren EGEÇEP Dönem Eşsözcüsü Âlime Yalçın Mitap, doğayı talana açan ihalelerin durdurulması çağrısı yaptı.  
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, bin 102 araziyi maden sahası olarak ihale edip aramalara açma kararı aldı. Maden sahası yapılacak alanlar yılsonunda ihaleye açılacak. En ucuzu 25 bin lira taban ihale fiyatı verilen bin 102 sahanın içinde SİT alanlarının olduğu ortaya çıktı.
 
Duruma tepki gösteren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Dönem Eşsözcüsü Âlime Yalçın Mitap,  “1102 arazinin ihale çıkarılması, bu alanların gözden çıkarıldığı anlamına gelmektedir” dedi. Türkiye’de madenciliğin çoğunlukla vahşi madencilik şeklinde yürütüldüğüne dikkat çeken Mitap, “Geriye aşırı derecede tahrip edilmiş alanlar, devasa çukurlar ve kesilerek yok edilmiş ormanlar kalmaktadır” dedi.  
 
‘BİR ORMAN EKOSİSTEMİ 500 YILDA OLUŞABİLİYOR’
 
Yok, edilen ormanların yerine ağaç dikmek, yok edilen ekosistemi onarmadığını vurgulayan Mitap, “Orman sadece ağaçlardan oluşmaz. Orman ekosisteminde ağaçlar haricinde birçok hayvan ve diğer bitki türleri bulunur. Aynı sistemin tekrar oluşması 500 yılı bulabilir. Ormanlar, iklimi olumlu yönde etkiler, erozyonu önler” diye ifade etti. 
 
Türkiye’deki birçok madenin, doğaya telafisi olanaksız zararlar verdiğini belirten Mitap, madenlerden çıkan toz ve atıkların, havayı, toprağı ve suyu kirlettiğini söyledi. Altın madenlerin halk yararına kullanımının sınırlı olduğunu söyleyen Mitap, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünyada mevcut altın, yüzlerce yıl yetecek miktardadır. Buna karşın ihtiyaçtan fazla altın çıkartılmaktadır. Altın çıkartmak için milyonlarca ton toprak ve kaya, hafriyatla alınıp öğütülmekte ve siyanür kullanılarak ayrıştırılmakta, saf altın elde edilmektedir. Geriye devasa çukurlar ve birçok kanserojen ağır metal içeren büyük atık yığınları kalmaktadır.”
 
‘MADEN ZENGİNLİĞİ ŞİRKETLERİN KASASINA GİRİYOR’
 
Madenlerin bir zenginlik olarak sunulmasının yanlış olduğunu savunan Mitap, “Bu zenginlik sadece maden şirketlerinin kasalarına girmektedir. Bakanlığın, ihaleye ilişkin bilgi notunda, ruhsat verilecek alanlar için doğal ve arkeolojik sit alanları, sulama alanları, hammadde alanları olduğunu açıklamaktan çekinmemesi, ayrıca kaygı verici bir tutum” dedi.
 
‘İHALE KARARI DERHAL İPTAL EDİLSİN’
 
Arkeolojik sit alanlarında insanlığa ait önemli kalıntıları barındırdığını dile getiren Mitap, “Bunu göz ardı ederek madenciliği öne çıkartmak, kültürel değerleri önemsemeyen bir zihniyetin davranışı olarak görünmektedir” diyerek su ve doğal ve arkeolojik sit alanlarındaki maden ihalelerinin derhal iptal edilmesi için çağrıda bulundu.