Ömeryan'daki yangına köylüler ve gönüllüler müdahale ediyor

img

MARDİN - Nusaybin'de bağlı Ömeryan bölgesinde çatışmalar sonrası çıkan ve itfaiyenin müdahalesine izin verilmeyen yangına köylüler ve gönüllüler müdahale etmeye başladı. 

 
Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Ömeryan bölgesindeki Çalı (Çalê) Köyü kırsalında önceki gün operasyona çıkan askerler ile HPG'liler arasındaki çatışmanın ardından çıkan yangın devam ediyor. Kuruköy (Xerabê Bawa), Akarsu (Stîlîle), Eskimağara (Ziving) ve Yavruköy (Kurikê Stîlîlê) sınırlarına kadar yayıldığı bildirilen yangının söndürülmesi için bölgeye geçmek isteyen itfaiye ekiplerine ise "güvenlik" gerekçesiyle izin verilmezken, yurttaşlar müdahale etmeye başladı. 
 
Köylülerin çağrısı üzerine Nusaybin'den yola çıkan 10 kadar gönüllü köylüler ile birlikte yangına müdahale ederken, yangının yüzlerce dekarlık alana yayıldığı görüldü. Kürü otların tutuşması ile birlikte yayılmayı sürdüren yangına köylüler, gönüllülerle birlikte ellerine aldıkları ağaç dalları ve ıslak elbiseler yardımı ile müdahale ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Nusaybin İlçe Örgütü de bölgeye giderek köylülerle birlikte yangını söndürmeye çalışıyor.
 
 
Dağlık ve engebeli arazi olması nedeniyle suyla müdahalenin ancak havadan yapılabileceği bölgede şu ana kadar Orman İl Müdürlüğü, belediyeler ve Valilik tarafından tek bir adım atılmış değil. Şu ana kadar bölgede 200 dönüm ağaçlık bölge kule döndü.
 
DUYARLILIK ÇAĞRISI
 
Yangının daha fazla yayılması farklı noktalarda devam eden müdahale ile engellenirken, DBP Nusaybin İlçe Başkanı Celal Ata, yaptığı çağrıda yangına acilen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Gönüllülere de çağrıda bulunan Ata, Nusaybinliler başta olmak üzere tüm Kürt halkının yaşanan tahribata karşı duyarlı olunmasını istedi. 
 
Konuya dair bilgi aldığımız itfaiye birimleri, askeri yetkililerin operasyon bölgesi olduğu gerekçesi ile bölgeye giriş yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdiklerini kaydetti. Askeri yetkililerin, itfaiye ekiplerine yerlerinden ayrılmaması gerektiğini ilettikleri aktarıldı.