3 merkezden seslendiler: Orman yangınlarına göz yummayacağız

img

HABER MERKEZİ – Ekoloji dernek ve örgütleri, 3 merkezde yaptıkları açıklamalarla bölge kentlerinde ihmal sonucu yada rant ve askeri amaçlarla bilinçli olarak çıkarılan orman yangınlarına göz yummayacaklarını duyurdu.

Ekoloji dernek ve örgütleri, yaz aylarının gelmesiyle birlikte bölge kentlerinde ihmal sonucu yada askeri amaçlarla bilinçli olarak çıkarılan orman yangınlarının yol açtığı yıkıma Dersim Diyarbakır ve Şırnak’ta yaptıkları açıklamalarla dikkat çekti.
 
Ekoloji Birliği ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından Dersim’de yapılan açıklamanın adresi İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi oldu. Açıklamaya HDP, CHP, SMF, EMEP Dersim Barosu, Demokratik Aleviler Derneği (DAD) ve İHD gibi birçok imzacı parti ve kurum temsilcisi de katıldı.
 
Ekoloji aktivisti Meral Yıldız tarafından okunan metinde, birkaç milyar yıllık geçmişe sahip Dersim ormanlarının tür çeşitliliğinin en önemli alanlarından, insan ve diğer canlıların yaşadığı en büyük ekosistemlerden biri olduğu hatırlatıldı.
 
Dersim coğrafyasının yine endemik türlere ev sahipliğini yaptığını vurgulayan Yıldız, “Ormanlar havamızı temizler, tüm canlılara sınırsız ürünler sunar. Bu vazgeçilmez yaşam alanlarında zaman zaman yangınlar meydana gelmektedir. Yangınlar bazen ihmal nedeniyle çıkmakta, bazen de ya tarla açma, kapitalist kar hırsı ile yatırım alanı yaratma ya da güvenlik ve benzeri gerekçeleriyle bilerek çıkartılmaktadır.  Orman yangınlarının sorumluları, ihmalci, rantçı, sömürgeci ve baskıcı zihniyet ve bu zihniyete hizmet eden kişi ve kurumlardır” dedi.
 
‘GÜVENLİK’ GEREKÇESİYLE ÇIKARTILAN ORMAN YANGINLARI
 
Yıldız, Kürt coğrafyasında uzun yıllardır özelikle güvenlik gerekçesiyle çıkartılan orman yangınların bir başka yıkıcı etki yarattığının altını çizdi. Yıldız, bu konuda şunları söyledi: “1990’lı yıllarda köy boşaltmaları hep orman yangınları üzerinden yapılmış ve yangınlar yöntem olarak kullanılmıştır. Ne yazık ki günümüzde bu anlayış  hala aynı şekilde devam etmektedir. Askeri operasyonlardan kaynaklı her yıl birçok ormanlık alanda yangınlar yaşanmakta ve bu alanlar küle dönmektedir. Her yıl günlerce süren orman yangınlarında binlerce hektar ormanlık alan yok olmaktadır. Yörede yaşayanların can ve mal kaybı olmakta, ormanda yaşayan canlıların en temel hakkı olan yaşam hakkı yok sayılmaktadır. Çıkan/çıkarılan orman yangınlarının söndürülmesi engellenmektedir.” 
 
YEREL MÜDAHALE MERKEZLERİ KURULMALI
 
Gerek merkezi iktidar, gerekse de yerel yönetimlerin şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için gerekli makine ve  ekipmanı hazırlaması, çalışanlarına eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Olası yangınların hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için Karayolları Bölge Bakım Merkezleri’ne benzer şekilde orman yangınlarına yerel müdahale merkezleri oluşturulmalı ve buralarda en az bir yangın helikopteri veya uçağının bulundurulması sağlanmalıdır” dedi.
 
DİYARBAKIR 
 
Amed Ekoloji Derneği de, son günlerde artan orman yangınlarına ilişkin Mimarlar Odası Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. 
 
Ekoloji aktivisti Abdulvahap Işıklı, yaptığı açıklamada göz yummayacaklarını vurguladığı orman yangınlarına ilişkin gerekli önlemlerin acilen alınması üzerinde durdu. Her ne sebeple çıkarsa çıksın, meydana gelen yangınlara göz yummanın vicdansızlık olduğunu söyleyen Işıklı, hukukun işletilmesi ve bilinçli yapılan bu katliamların sorumlularının cezalandırılması gerektiğini vurguladı
 
‘SEKTÖR NEREYİ İŞARET EDERSE O ORMANLAR YANGINA KURBAN VERİLİYOR
 
Rant düzeninde, tarım, turizm, maden ve inşaat sektörlerinin ihtiyacı için ‘faili meçhul’ yangınlar çıkarılarak orman alanların vasfının yitirildiğini söyleyen Işıklı, “Sektörler nereyi işaret ederse ertesi gün o ormanlar bir yangına kurban verilmekte, yaşam ve doğa yok edilmektedir. Anız yakmalardan kaynaklı devasa tarım arazilerini kaplayan yangınlar ormanlık alanlara da yayılmakta, toprakta yaşayan onlarca canlı ve mikroorganizma yok olmaktadır. Diğer taraftan, yasal yollarla ormanlık alanlar kiralanmakta ve ağaç kesimleri yapılarak alan yaratılmaktadır. Havaalanları, duble yollar, konut ve yapılaşma nedeniyle de ormanlık alanlar kesilmekte, büyük barajlar ormanlık alanları su altında bırakmaktadır” diyerek söylem ve gerekçeleri ne olursa olsun yetkili kurumları ormanları korumaya davet etti.
 
ŞIRNAK 
 
Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH) aktivistleri ise, Şırnak’ta açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında yapılan açıklamada konuşan MEH Aktivistlerinden Yakup Tanış, yangınların bilinçli bir politikanın sonucunda yaşandığını ifade etti.
 
Turizm sektörü ve madencilik için de ormanların kurban edildiğini söyleyen Tanış, “güvenlik” gerekçesiyle çıkarılan yangınlara işaret ederek, meydana gelecek orman yangınlarına göz yummayacaklarını söyledi.