Arsuzlular ocak değil yaşam istiyor

img

HATAY –  Çıkan yangının ardından krom ocağı projesiyle gündeme gelen Arsuz'da halk, yürütülen ÇED sürecine karşı yaşam alanlarını savunuyor.

Hatay'ın Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında 9 Ekim sabahı ormanlık alanda başlayıp 3 ilçenin yerleşim yerlerine sıçrayan yangın, 33 saat sonra kontrol altına alınırken, 600-700 hektarlık alanın yanı sıra 10 ila 12 mahalleyi etkiledi. İlerleyen saatlerde ise yangın bölgesinde maden projesi olduğu ortaya çıktı. Projeyle ilgili Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesi’nde yapılacağı duyurulan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı da ilçe halkının tepkisine neden oldu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Hatay'ın Arsuz ilçesinde yılda 50 bin ton krom madeni üretimi yapılması planlanan krom madeni ocağı ile ilgili ÇED süreci başlatılırken, doğal yaşamın katledilmesini istemeyen çevreciler de yurttaşlar da öfkeli.
 
'MADEN DEĞİL YAŞAM İSTİYORUZ'
 
Krom ocağı kurulması planlanan yerden biri de Arsuz'un Hüyük Mahallesi. 12 Ekim’de Hüyük Mahallesi’nde yapılmak istenilen ÇED toplantısı yurttaşların tepkisi nedeniyle ertelendi. Jandarmanın ablukası altında girilen mahallede; yurttaşlar tarafından meydana asılan "Maden hayır, yaşama evet" pankarttı bizi karşıladı. Sohbet edinilen mahallede, 7’den 70’e herkes projeye tepkili. İsim ve görüntü vermekten kaçınan yurttaşların, tepkilerini özetleyen cümle ise şu oluyor: "Maden değil yaşam istiyoruz." 
 
'YAŞAM ALANLARIMIZI YOK EDİYORLAR'
 
Biz daha soru sormadan "Krom ocağını niye mi istemiyoruz?”  diyen yurttaşların, yanıtı da gecikmiyor: "Köyümüzü, ağacımızı, çocuklarımızın umutlarını ve yarınlarını rahat bıraksınlar. İstemiyoruz. Rahatız, mutluyuz. Birileri ceplerini birkaç kuruş daha dolduracak diye buradaki köy halkının yaşamına karışmasınlar. Piknik yapıp, dinlendiğimiz yaşam alanlarında maden ocağı yapmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımızı yok etmesinler. Birileri yangın çıkarıp, bir yerleri tahrip ediyor.” 
 
'KROM OCAĞINA KARŞIYIZ'
 
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de, krom ocağının kurulmamasını için gerekli hukuki mercilere başvurduklarını ancak halen bir cevap verilmediğini belirtti. Halkla birlikte hareket ederek, krom ocağına karşı mücadele ettiklerini anlatan Güven, ocağın kurulması halinde doğaya ciddi zararlar vereceğini vurguladı. 
 
Yaşam alanlarının krom madeniyle yok edileceğini ifade eden Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani ise, kromun ağır bir maden olduğunu ve doğaya ciddi tahribatlar vereceğini dile getirdi. Halkın yaşamlarının yok edilmesine karşı çıktığını kaydeden Ani, maden yapılacak alanda bazı ağaçların da kesildiğini aktardı. Ani, mücadelelerinin devam edeceğini yineledi. 
 
MA / Hamdullah Kesen