Doğa tahribatına karşı kitap okuma eylemi büyüyor

img

ORDU - Fatsa’da doğa tahribatına yol açan maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması için tek başına çıplak ayaklarla kitap okuma eylemi başlatan yurttaş Onur Güngör’e destek büyüyor. Güngör, “Sessiz çığlığımız duyuldu, bu madeni burada istemiyoruz ve karşıyız” dedi. 

 
Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2019 yıllında faaliyetlerine başlayan Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi, siyanürle altın ve gümüş çıkardığı alanın kapasitesini iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033’e kadar uzatmak için 10 Eylül’de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığın onayına sundu. Bakanlık, ÇED yönetmeliğinde yer alan 8’inci maddeye dayandırarak dosyayı uygun buldu. 
 
TEPKİLER
 
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) başta olmak üzere çok sayıda çevre örgütü verilen karara tepki gösterdi. TEMA, altın madenlerinin 5 yılda Fatsa'ya verdiği zararı içeren videoyla yöre sakinlerinin tepkilerini paylaştı. Yöre sakinleri, “Cennetin ortasında bir cehennem yaratıldı. Bu kadar ormanlar gitti, bu kadar ağaçlar gitti, ağaçlar yıkılırken ben ağladım. Nerede bizim tavşanlarımız, kuşlarımız. Elma, erik, üzüm ağaçları vardı. Hepsini yok ettiler. Siyanür havuzların üzerinden kuş bile uçmuyor" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.  
 
KİTAPLI EYLEM 
 
Doğa tahribatına karşı kent sakinlerinin de tepkileri sürüyor. Onur Güngör de projeye karşı olan kişilerden birisi. Güngör, Cumhuriyet Meydanı’nda her gün saat 17.15-17.45 saatleri arasında çıplak ayaklarla kitap okuma eylemi yapıyor. Eylemi 12’nci gününe ulaşan Güngör’e İstanbul ve çevre illerden yüzlerce yaşam savunucu da destek veriyor. 
 
‘İSTEMİYORUZ VE KARŞIYIZ’ 
 
Kızılderililere ait olan “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda ve son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” sözün yazılı olduğu dövizi yanında taşıyarak eylemini sürdüren Güngör, “Biz, bu maddeni istemiyoruz ve karşı çıkıyoruz” dedi. 
 
Çıplak ayaklarla, kitap okuyarak bu proje karşı çıktıklarını aktaran Güngör, “Doğaya dokunarak bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Ben tek başıma başladım ama her gün yeni kişiler eyleme destek olmaya başladı. Gün geçtikçe bu sayı daha da artıyor. Biz sadece Fatsa için başladık ama zannedersem Fatsa ile sınırlı kalmayacak. Çünkü Türkiye’nin çeşitli kentlerinden insanlar fotolar çekip paylaşıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
‘SESSİZ ÇIĞLIĞIMIZ DUYULDU’ 
 
Fatsa’da doğa tahribatı boyutunun çok büyük olduğuna dikkati çeken Güngör, “Bundan sonra oluşacak felaketleri tahmin edebiliyoruz. Bölge de yapılan HES’ler ve madden arama faaliyetleri su baskınlarına yol açıyor. Bütün doğayı tahrip ediyor. Ayrıca bununla birlikte betonlaşmaya da dikkat çekmek istiyoruz. Aslında insanlar da bunun farkındalar. Ve buna karşı ses de çıkarmak istiyorlar. Ancak nasıl, ne şekilde söyleyecekleri konusunda endişeleri var. Biz de böyle bir durumu geliştirdik. Şu anda eylemin nereye gideceğine onlar karar veriyor. Güzel yere de gidiyor. Burada birlikte oturup kitap okuyoruz. Bir nevi sessiz çığlığımız duyuldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Mehmet Aslan