Kuğulu Park’ta ‘budanan’ ağaçlar yeşermeyecek

img
ANKARA - Çankaya Belediyesi’nin 3 yıl önce “Güçlendirme budaması yaptık” dediği ağaçların çoğu kurudu. Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, kuruyan ağaçların bir daha yeşermeyeceğini söyledi.
 
Çankaya Belediyesi tarafından 2017 yılı Kasım ayında Kuğulu Park’ta yapılan yanlış budama sonrası tahrip edilen ağaçlar geçen 3 yıla rağmen yeşermedi. Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Kuğulu Park’ta, Kavaklıderem Derneği ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin 2006 yılında yaptığı ağaç envanteri ve röleve planı çalışmasına göre, 37 türden 231 ağaç vardı.
 
BUDANAN AĞAÇLAR YEŞERMEDİ
 
Çankaya Belediyesi tarafından parkta bulunan 36 akkavak, 8 saplı meşe, 1 geyikdikeni ve 2 doğu mazısı olmak üzere 47 ağaç, yerden 2-13 metre yükseklikten gövdeleriyle kesildi. Belediye “Kuruyan ağaçlar insanların üzerine düşüyor” ve “Ağaçları güçlendirme budaması yaptık” savunması yapsa da geçen sürede özellikle kuğuların bulunduğu havuzun etrafındaki çoğu akkavak ve saplı meşe ağacı tekrar yeşermedi. Yeşeren ağaçlar ise eski halini almadı. Birçok bankın üzerine gölge düşmeyen parkta ağaçların çoğu kurudu. 
 
Kuruyan ağaçların durumuna dair bilgi edinmeye çalıştığımız parkta bulunan zabıta ekibi, “Bu ağaçlar artık yeşermez, bunların üzerine belediye kuğu çizecek” bilgisi verdi. Söz konusu duruma dair Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden ise “Parka dair bir çalışmamız yok” cevabını aldık.
 
TEKRAR GÖLGE DÜŞMEZ 
 
Belediyenin “Ağaçları budadık” demesine karşı çıkan Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği ve Kavaklıderem Derneği, işlemin “ağaç katliamı” olduğunu belirterek, Aralık 2017’de hazırladıkları raporda, 8 ağacın kesildiği 39 ağacın ise tahrip edilerek, genel formuna zarar verildiğini saptadıklarını duyurmuştu.
 
Raporun hazırlık sürecinde yer alan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği üyesi Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş ile Kuğulu Park’ta görüştük.
 
Demirtaş, “Bu park, içinde 80-90 yaşlarında çok yaşlı ağaçların olduğu bir park. Ağaçların budamadan önceki halini düşünecek olursak yere hiç güneş değmeyen, buraya gelen herkesin rahat serin bir ortamda barındıran bir parktı. Dolayısıyla Ankara’da herkesin bir şekilde bu parka yolu düşer. Böyle bir budama olmaz. ‘Bu ağaçların bir kısmı yeşerse bile eski durumuna gelmez, burayı tekrar gölgelemez’ demiştik. Gelmedi” dedi.
 
ÇOK SAYIDA AĞAÇ KURUDU 
 
Ağaçların sağlık durumu gözetilmeden yanlış bir şekilde budama adı altında doğrandığına vurgu yapan Demirtaş, “Burada sadece akkavaklar değil, saplı meşeler de doğrandı. Ankara’daki parklarda bulunan en güzel saplı meşeler buradaydı ve şuan iki tanesi kurumuş. Ağaçlar incelenmeden, belli bir yükseklikten kesildi ve sonuç bugün ortada. Çok sayıda akkavak, saplı meşe ağacı kurudu ve bir daha yeşermesi olanaklı değil. Ancak o dönem gerekenler yapılıp ağaçlar tek tek incelenseydi, kuruyan ağaçlar da yaşatılabilirdi” ifadelerini kullandı. 
 
KUĞU RESMİ ÇİZMEDEN ÖNCE…
 
Söz konusu budamanın belediyenin “sorumsuzluk ve bilgisizliğinden” kaynaklandığını kaydeden Demirtaş, “Doğru diyerek çok yanlışlar yapıp zarar veriyorlar. Kuğulu Park bu örneklerden biri. Ağacın biyolojik ve yapısal özelliklerini bilmezseniz, yaprağını, gövdesini, kökünü bilmezseniz yarım yamalak bilgilerle iş yapabilirsiniz. Burada bu yapıldı. Belediye o zaman bu ağaçlara güçlendirme budaması yaptıklarını köklerinin güçleneceğini açıklamıştı. Ama gördüğünüz gibi bu ağaçların kökleri o kadar güçlenmiş ki ağaç kuruyor!” yorumunu yaptı.
 
Demirtaş, “Kurumuş ağaçların üzerine kuğu resmi çizilecek” iddiasına ilişkin de şunları söyledi: “Kurumuş ağacın üzerine güzel kabartmalar çizilebilir ya da yontu haline getirilebilir. Güzel görünebilir belki ama onu yapacaksa bile belediye önce ‘Şu tarihte burada yanlış bir uygulama yaptık, ağaçlar kurudu ama kuruyan ağaçları da böyle değerlendirdik’ demeli.” 
 
MA / Zemo Ağgöz