Dersim’de ‘ihale’ tepkisi: Avcılığın sonu beladır, vazgeçin

img
DERSİM - Doğadaki yaban hayvanları için açılan ihalelere tepki gösteren Derviş Cemal Ocağı’ndan Pir Hasan Hayri Şanlı ve Celal Abbas Ocağı dedelerinden Zeynel Batar, “Avcılığın sonu beladır. Yapmasınlar, vazgeçsinler” dedi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından son günlerde avcılığın önünü açacak ihaleler gündeme getiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 15'inci Bölge Müdürlüğü’nün 10 Temmuz’da Dersim’deki 17 dağ keçisinin avlanması için yapılacağını duyurduğu ihale, tepkilerin artması üzerine 12 Temmuz’da iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yayımlanan “Av Turizmi Uygulama Talimatı”nda ise ülke genelinde 480 yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karacanın avlanmasına izin verildi. Eskişehir’de 18 kızıl geyiğinin avlanmasına ilişkin yapılması planlanan ihale için Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Avukat Gülçin Yapıcı’nın başvurusu üzerine 1’inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararla birlikte 20 Temmuz’daki ihale gerçekleştirilmedi. 
 
Avcılık ihalelerine tepki gösteren Derviş Cemal Ocağı’ndan Pir Hasan Hayri Şanlı ve Celal Abbas Ocağı dedelerinden Zeynel Batar, yetkililerin doğadan derhal elini çekmesi gerektiğini söyledi.
 
‘ALEVİ İLKELERİNE TERS’
 
Derviş Cemal Ocağı’ndan Pir Hasan Hayri Şanlı, avcılığın inançlarına ters olduğunu ve bunu tamamen reddettiklerini belirterek, “Annem her zaman avcılar için ‘yaşamasın avcı’ derdi. Bizim inancımızda avcılık haramdır. Babam avcılığa giden köylülerle konuşmuyordu. Et getirdiklerinde kabul etmezdi.  Burada dağ keçileri veya diğer canlılar bazen köylerin içinde geziyor ve kimseye saldırmıyorlar. Rahatlıkla otlayıp tekrar geldikleri yere gidiyorlar. Köpekler bile onlara saldırmıyor” dedi.
 
‘HAYVANLARIMIZA DOKUNMASINLAR’
 
Şanlı, Dersim ve başka şehirlerde dağ keçileri ve diğer canlıların öldürülmesine karşı olduklarını dile getirdi. Yetkililerin doğadan bir an önce uzak durmasını isteyen Şanlı, “Sadece dağ keçileri değil tüm canlılara saldırmıyoruz. Kurdu bile öldürdüklerinde karşı çıkıyoruz. Devletin tek yaptığı inancımızı, kültürümüzü yok etmek. Şu an Bingöl’de bunu gerçekleştirmeyi düşünüyorlar. Hepimiz avcılık konusunda bir olmalıyız. Dersim’de başaramadılar, Bingöl veya başka şehirlerde mi yapmaya kalkıyorlar? Hayvanlarımıza, doğamıza dokunmasınlar. Bunlar doğamızın en güzel varlıklarıdır” diye konuştu.
 
‘AVCI YEZİTTİR’
 
Celal Abbas Ocağı dedelerinden Zeynel Batar ise dünyadaki canlıların ruhunu hiç kimsenin sonlandırmaya hakkının olmadığını dile getirdi. Rızalık alınmadan iş yapmanın doğru olmadığını vurgulayan Batar, şunları söyledi: “Bizim bazı insanlarımız tamamen zalim olmuşlar. Dünyayı gözleri önünde düz görüyorlar. Neyin ne olduğunu bilmiyorlar. Defalarca dile getiriyoruz. Fakat bu insanlar bizi duymuyor. Oradaki dağ keçilerini sahipsiz bir mal sanıyorlar. Onlar sahipsiz değiller. Alevi geleneğinde onlar kutsal, ziyaret olarak ve evliya şeklinde görüyoruz. Kışın kar yağdığı zaman ne yiyorlar, neyle geçiniyorlar. Bunların gıdası cennetten geliyor. Yazıktır, günahtır neden bunlara kıyıyorlar? Bir canın evladı öldüğü zaman ne kadar canı yanıyor değil mi? Zalim avcı da hayvanı öldürdüğünde sahibi de acı çekiyor. Avcılığın sonu beladır. Muhakkak bir günden bir güne bir belaya çatacaktır. Ya bir kazaya gider, ya bir şey başına gelir. Avcı bir yezittir. Yapmasınlar, bundan vazgeçsinler.” 
 
MA / Ayşe Sürme