Ziha Vadisi’nde görsel şölen

img
BATMAN - Ilısu Barajı nedeniyle birçok kanyonu sular altında kalan Hasankeyf’teki Ziha Vadisi, geceleri Samanyolu Galaksisiyle izleyicilerine görsel bir şölen sunuyor. 
 
Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihi sular altında kalan antik Hasankeyf’in vadi ve kanyonları görenleri büyülüyor. Tarihi yapılarıyla olduğu kadar doğasıyla da dikkat çeken kentteki Ziha Vadisi, hem doğal güzelliği ile hem de geceleri Samanyolu Galaksisinin sunduğu eşsiz bir güzelliğe bürünüyor.
 
İlkbaharda yeşilin hakim olduğu, sonbahara doğru pastel renklere bürünerek, doğa severleri kendine çeken vadi, Hasankeyf’e bağlı Karaköy (Reşiye) köyünde bulunuyor. Köy yolunun Ilısu Barajı nedeniyle kapanmasıyla ulaşımı zorlaşan vadi, derin uçurumları ve engebeli yapısıyla ziyaretçiler için bol adrenalin ve tehlikeye davetiye çıkarıyor.
 
Tarihi su kanallarının kalıntılarının da yer aldığı vadide, antik Hasankeyf’e suyunu karşılayan kanallar bugünde kullanılmaya devam ediliyor.  Dicle Nehri’ne 800 metre mesafedeki Ziha Vadisi, aynı zamanda irili ufaklı onlarca doğal mağaraya da ev sahipliği yapıyor. Bir dönem insanların doğaya karşı mücadelesinde, kendileri için korunaklı olan bu mağaralar insanlık tarihinin derin izlerini taşıyor.
 
MA / Metin Yoksu