Dünya basınında korona: Avrupa Birliği geri dönülmez noktada

img
ANKARA - İtalya Başbakanı’nın AB ülkelerine uyarısı, İngiltere’de hükümete yönelik artan baskı ve Moskova’da karantina gibi sıcak başlıkların damga vurduğu dünya basınında, özellikle ABD’de 200 bin kişinin koronavirüsünden kaynaklı ölebileceği yönündeki açıklamalar kısıtlamanın uzatılmasını gündeme getirdi.
 
John Hopkin Üniversitesi’nin açıkladığı verilere göre koronavirüs (Kovid-19) global ölçekte toplam 723 bin kişiye bulaşırken, 34 binden fazla insan ise yaşamını yitirdi. Koronavirüs pandemisinin merkezine dönüşen Amerika, bu süreçte ülke çapında 100 bin ile 200 bin arası koronavirüs kaybı verilebileceğine dair öngörüsünü dünya kamuoyuyla paylaştı. ABD’nin kıdemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, ABD’nin 200 bin civarı ölümü görebileceğini açıkladıktan sonra, Başkan Donald Trump Pazar günü yaptığı bir açıklamada, ülke çapında koronavirüse dair yaşamını yitirenlerin sayısını “100 bin civarında” tutabilmenin “iyi bir iş çıkarmak” olabileceğini söyledi.  
 
Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde son 6 günde hiç bir yeni vaka ortaya çıkmazken, dükkânlar yeniden açıldı ve şehir sakinleri neredeyse iki aylık bir kapanmanın ardından normal yaşamlarına dönmeye başladı. Öte yandan Japonya ve Güney Kore artık “yurtdışından ithal” olarak ülkeye ulaşan virüs salgınını durdurmak için, ABD, Çin ve Avrupa’nın büyük bölümünden gelen yabancı uyruklu yolcuların ülkeye girişini durduracağını açıkladı. Hong Kong’ta zorunlu kişisel karantinaya uymayan bir yurttaş, 3 aylık hapis cezasına çarptırılırken, Hindistan’da 81 milyon dolarlık destek ülkenin en yoksul bölgesi olan Uttar Pradesh eyaletindeki toplam 2 buçuk milyondan fazla işçinin hesabına aktarıldı. Hindistan’da hastane ve meyve-sebze marketleri gibi zorunlu hizmetler dışında tüm marketler, fabrikalar, iş yerleri ve ibadethanelerin tamamı tam bir haftadır tamamen kapalı bulunuyor.
 
TRUMP’IN UMUTLARI ERTELENDİ
 
Amerikan The Washington Times (WT) Gazetesi, manşetine “Trump koronavirüs yönergelerini genişletiyor, Paskalya umutlarını terk ediyor” çıkardığı haberde, “Yapılan modellemeye göre ABD koronavirüs ölüm sayısının on binlere yükseleceğini önermesi üzerine Başkan Trump, Paskalya’da iş dünyasının yeniden açılması umutlarını artık terk ederken Amerikalılar’ın 30 Nisan’a kadar evlerinde kalmalarını istedi” diye yazdı. Beyaz Saray’ın iş dünyası için Salı günü yeni bir strateji açıklayacağını duyuran WT, ülkede ekonomisinin 1 Haziran itibariyle yoluna girmesi yönünde umutların olduğunu yazdı.
 
‘AB GERİ DÖNÜLMEZ NOKTADA’
 
El Pais İtalya Başbakan Giuseppe Conte ile telefon üzerinden yaptığı röportajı, "Problem krizi aşmakta değil, olabildiğince hızlı aşmakta” başlığıyla manşetine taşıdı. “Koronavirüs krizine ortak bir çözüm bulmaya çok daha az eğilim gösteren Almanya ve Hollanda gibi AB ülkelerine karşı mücadeleye öncülük eden alışılmışın dışında bir başbakan” olarak tanıttığı İtalyan Başbakanı Conte’nin, Avrupa Birliği’nin (AB( tutumuna ilişkin eleştirel tutumu ve uyarılını öne çıkardı. Haberde, “El Pais’e konuşan İtalyan Başbakan Avrupa Birliği’ni yurttaşlarındaki güven konusunda artık geri dönülemez bir noktaya yaklaştığı konusunda uyardı: ‘ya şimdi hareket eder, ya da kesin bir şekilde kaybeder’ dedi. Beş haftada 10 bin 779 ölüm ve 73 bin 800’den fazla vaka ile İtalya, İspanya gibi pek çok ülkenin geleceği için en değerli ders” ifadeleri yer aldı.
 
İtalya’nın kendi deneyimlerinden hareketle en iyi sonuçları almak için nasıl bir formül verebileceği sorusu üzerine Conte’nin “Bunu söylemek zor, size sadece şu kriterin çağrısını yapabilirim: reaksiyon göstermede maksimum katılık, yurttaşlara karşı mutlak şeffaflık, uygun kriterler için kademeli tedbirler ve orantılılık. Ve hepsinden öte, siyasi kararları sonraya bırakarak her zaman en iyi bilim insanlarının tavsiyelerini dinleyin” yanıtı dikkat çekti.
 
“Şu an en akut aşamadayız. Tutarlı tahminler yapmak zor. Uzmanlar dikkatle yaklaşıyor, ancak yine de zirveye yaklaştığımızı düşünmemiz makul” diyen Conte, haftasonu 10 binden fazla ölüm yaşanmasından dolayı derin bir acı duyduklarını ifade ederken, İtalya ve İspanya arasında büyüyen dayanışmaya ilişkin şu mesajı öne çıktı: “İspanya hükümeti ve halkı ile yakınlığımı ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum. İçinde bulunduğunuz zorlukları hayal edebiliyorum ve bizim bu acıyı çok iyi biliyor olmamız bir dram. Biz bu krizi bir an önce atlatmaya çalışıyoruz ki İspanya gibi diğer ülkelere doktorlarımızla, solunum cihazlarımızla, koruyucu ekipmanlarımızla yardım edebilelim.”
 
İNGİLTERE’DE HÜKÜMETE BASKI ARTIYOR
 
The Guardian’ın basılı ulusal gazetesinde ana manşeti, “İngiltere’de iki doktorun ölümünden sonra ekipman sağlanması için baskı artıyor” oldu. Guardian, sayfalarına, İngiltere’de koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren iki doktoru taşırken, doktorlardan birinin 55 yaşındaki Amged El-Hawrani adlı Kulak Burun Boğaz doktoru, diğerinin 63 yaşındaki Adil El Tayar adlı Organ Nakli Uzmanı olduğu bilgisi paylaşıldı. Gazete, “İki İngiliz doktorun Kovid-19’dan dolayı ölümleri koruyucu ekipmanların tedarikinin hızlandırılması konusunda bakanlar üzerindeki baskıyı arttırırken ön safta bulunan sağlık çalışanlarının virüse yakalanma ve bulaştırma riski konusunda büyüyen korkularına daha çok işaret etti” diye yazdı.
 
Guardian’ın internet sitesinde ise gündem başlığı “Koronavirüs: New York 1000 ölümü geçerken, İngiltere altı aylık kapanma konusunda uyardı” oldu. Gazetenin öne çıkardığı önemli bir ulusal gündem, İngiltere Sağlık Bakanı vekili Dr. Jenny Harries’in “kısıtlamalar altı ay sürebilir” açıklaması oldu. Dr. Harries’ın, “Eğer başarılı olmuşsak şu an eğrinin tepe noktasını bastırmış olacağız, ki bu harika bir şey olur, ama sonrasında birdenbire normal yaşamlarımıza dönmemeliyiz. Bu çok tehlikeli olur. Eğer durursak, bütün emeklerimiz boşa gider ve o zaman muhtemelen ikinci bir çıkış ile karşı karşıya kalabiliriz. Şimdi değerlendirme için üç haftamız, artış eğrisini bastırıp bastırmadığımızı anlamak için üç ile altı ay arası bir zamanımız var” ifadeleri haberde yer buldu.
 
MISIR’DA SİSİ HÜKÜMETİNE ŞÜPHELER
 
Ortadoğu odaklı haber ajansı Middle East Eye’de, haftalardır Sisi hükümetinin ülke çapındaki Kovid-19 salgınına ilişkin açık davranmadığına dair şüphelerin yükseldiği Mısır’daki gelişmeler gündeme otururken, “Koronavirüs ve örtbas: Mısır’ın iki cepheli savaşı” başlığı dikkat çekti. MEE’ye konuşan ve ismi paylaşılmayan üst rütbeli bir ordu mensubunun, hükümetin açıkladığından –ve kaldırabileceğinden- çok daha geniş bir yayılma olduğuna dair paylaştığı bilgiler kamuoyuna açıklandı. Toronto Üniversitesi’ndeki bir araştırmaya dayanarak, Mısır’da gerçek vaka sayısının 6 in ile 19 bin arasında olabileceğine dair geçen hafta bir haber yapan Guardian muhabiri Ruth Michaelson’un, akreditasyonunun iptal edilerek Mısır’ı terk etmesinin istendiğini hatırlatan MEE, hükümet yanlısı medyanın virüse karşı mücadele sürecinde hükümetin başarısını ön plana çıkaran haberler yapmaya devam ettiğini aktardı. 
 
Bir ordu mensubunun sızdırdığı bildirilen “Çok Gizli (Top Secret)” ibareli tek sayfalık bir belgede geçen ibareleri paylaşan MEE’de, şu bilgiler yer aldı: “Bu belge Alexandra, Qena, Menya, Menoufia ve Doomyat’taki askeri birliklere gelen ve buradan ayrılan askerler için karantina prosedürlerini listeliyor. İlk kez adı geçen bu bölgelerin virüsün sıcak noktaları olduğuna dair bir bilgi ortaya çıktı. Listelenen bu bölgeler belki de yüz binlerce Mısırlı sivili barındırıyor, oysaki uyarı sadece üst düzey askerlere gönderiliyor. Bu belge hem ordu içinde hem de ülke çapında kamuya açıklanandan çok daha büyük ve giderek büyüyen bir krizin olduğunu iddia ediyor.”
 
MOSKOVA KARANTİNADA
 
Rus Ria Novosti Haber Ajansı, Ruya’da 194 bin 353 kişinin Kovid-19 nedeniyle karantina altında tutulduğunu ve başkent Moskova’nın şehir çapında 30 Mart’tan itibaren karantina uygulayacağını duyururken, ajansın gündem başlığı “Rusya karantina ihlaline karşı cezaları sıkılaştırdı” oldu. “Şu an ana hedefimiz artış eğrisinin önünde ilerlemek ve virüsün yayılmasını durdurmak” diyen Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin ‘in karantina kısıtlamalarına yönelik yeni cezai yaptırım kararlarına yer veren Ria Novosti, “Karantinaya uymayıp başka bir insanın enfekte olmasına ya da yaşamını yitirmesine neden olan biri 150 bin’den 300 bin rubleye kadar cezalandırılacak, yetkili isimler için bu ceza 300-500 bin ruble arası olacak. Karantina sırasında başkalarına tehlike oluşturan yurttaşlar, 15 bin-40 bin ruble arası ceza ödeyecek” bilgileri paylaşıldı.
 
ALMANYA’DA ÇOCUKLAR İÇİN UYARI
 
Alman Die Zeit Gazetesi, “Bazıları için bu hayati risk” başlığıyla  100 biliminsanının korona krizinde çocukların korunması için ulusal bir kriz ekibi kurulması çağrısı yapmak için yayınladıkları “Korona pandemisinde daha çok çocuk koruması” başlıklı mektubu gündemine taşıdı. Girişimin öncüsü olan Frankfurt Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü’nde çocuk koruması alanında çalışan Profesör Maud Zitelmann ile yaptıkları röportajda, şu anki gidişatın “oldukça dramatik bir şekilde yanlış yönde” olduğuna dair açıklamalarını paylaşan Zeit’de, profesörün şu ifadeleri öne çıktı: “Şu anki temas kısıtlamaları nedeni ile çocuklar ve gençler büyük risk altında. Domestik (ev içi) izolasyon ihmalkarlık, kötü muamele ve aile içi istismar tehdidi ile karşı karşıya olan ergenler için bir felaket. Bazıları için bu hayati risk. Çocuk ve genç koruma hizmetleri şu an acilen yaygınlaştırılmalı. Ama şu süreçte tam tersini yaşıyoruz. Yardımlar kesildi, bağlantılar kesildi, çocuklar bir kenarda kalma tehlikesi ile karşı karşıya.”
 
Çeviri: Mezopotamya Ajansı