Bärbel Kofler: Kayyım atamaları siyasi amaç taşıyor

img
HABER MERKEZİ - Almanya Federal Hükümeti İnsan Hakları Komiseri Bärbel Kofler, kayyım atamalarını ve belediye eşbaşkanlarının  gözaltına alınmasını eleştiren açıklamasında, kayyım atamalarının “siyasi amaçlar” taşıyor olabileceğine dair endişeli olduklarını dile getirdi.
 
Almanya Federal Hükümeti İnsan Hakları ve Dışişleri Bakanlığı İnsani Yardım Komisyonu Komiseri Bärbel Kofler, Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir dahil olmak üzere, HDP’li belediye eşbaşkanların görevden alınması ve yerlerine kayyım atanmasına ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, “Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş sekiz belediye başkanının görevden alınması beni çok endişelendiriyor. Geçmişte benzer davalarda, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic görevden almaların arkasında siyasi amaçlar olduğunun açık göstergelerini buldu. Ancak, cezai yargılama işlemleri hiçbir zaman siyasi hedeflere ulaşmak için meşru bir araç değildir” denildi. 
 
KADIN KURUMLARI İÇİN UYARDI
 
Kofler, Türkiye’yi uluslararası yükümlülüklere uygun olarak hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkelerine uymaya davet etti. Kofler, geçtiğimiz Kasım ayında Bundestag'da görevden alınan eşbaşkan Demir ile yaptığı bir konuşmayı hatırlatarak, “Bu konuşmayı göz önünde bulundurarak, Türkiye'yi, en güneyindeki iller en son zorunlu idare altına alındığında yaptığı gibi, kadın eğitim merkezleri veya kadın sığınma evleri gibi kadın haklarını destekleyen ve geliştiren sosyal projeleri kapatmamaya çağırıyorum” diyerek, bölgede kayyım atamalarından sonra hedef alınan kadın hakları çalışmalarına yeniden müdahalelere karşı uyardı. 
 
Kofler, kayyım atamalarının arka planına dair notlar düşerek, 23 Mart’ta HDP yönetimindeki Batman, Silvan, Lice, Ergani, Egil, Güroymak, Halfeti ve Gökçebağ’daki belediye başkanlarının görevlerinin zorla ellerinden alındığını ifade etti. 19 Ağustos 2019'da başlayan kayyım atamaları ve belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasını uluslararası kamuoyuyla bir kez daha paylaşan Kofler, “Terör örgütlerine destek suçlaması, görevden almaları haklı çıkarmak için gerekçe olarak kullanıldı” diye ekledi.