Yunanistan, Libya Büyükelçisi'ne 72 saat süre verdi

  • dünya
  • 16:14 6 Aralık 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ – Yunanistan hükümeti, Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat sonrası Libya'nın Atina Büyükelçisi'nin sınır dışı etme kararı aldı.

 
Türkiye ve Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükümetinin, Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamasına tepki gösteren Yunanistan, Libya Büyükelçisi’ni sınırdışı etme kararı aldı.
 
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Libya Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi’ye Yunanistan’dan ayrılması için 72 saat süre verildi.
 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, sınır dışı adımının iki ülke ilişkilerini kesintiye uğratmayacağını belirtti. Dendias, Ankara ile Trablus arasındaki anlaşmanın uluslararası hukukun açık şekilde ihlali olduğunu dile getirdi.
 
Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritayı paylaşmıştı. Haritaya göre, Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor.
 
Söz konusu anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara'dan konuyu açıklamasını istemişti.