Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı: Barış Pınarı desek de akan kandır

img
HABER MERKEZİ - Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonuna ilişkin açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’a yönelik 1974’teki "Barış Hareketi"ni hatırlatarak, “Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” dedi.
 
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 5’inci gününde devam eden operasyonuna ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kıbrıslı Türklere yönelik 1974’teki "Barış Harekatı"nı hatırlatan Akıncı, “1974'te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an önce dialog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileğimdir” diyerek, operasyonun sonlandırılmasını istedi.
 
‘SURİYE TOPRAKLARI SAVAŞA DOYDU’
 
“Suriye toprakları savaşa doydu” diyen Akıncı, “On yıldır akan kan bundan böyle de akmaya devam ederse barışa ulaşmak mümkün olmayacaktır. Bana göre Türkiye’nin mutlu ve huzurlu geleceği Türkü, Kürdü, Arabı ve Türkmeni ile tüm bölge halklarının diyalog içinde inşa edecekleri bir düzenle mümkün olacaktır” önerisinde bulundu.
 
TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİ
 
Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Akıncı, “Suriye’nin toprak bütünlüğü içinde kendi sınırlarına sahip çıkabileceği ve Türkiye’nin de kendi sınırlarını güvende hissedebileceği bir durumun yaratılması gerekiyor. Bunun da ötesinde Türkiye’nin Mısır dahil diğer bölge ülkeleriyle bozulan ilişkilerinin de düzeldiğini görmek en büyük dileğimdir. AB ile kavgalı değil işbirliği içinde bir Türkiye herkes için daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.
 
‘DİYALOG VE DİPLOMASİ DEVREYE GİRMELİ’
 
Kıbrıs Türklerine yönelik 1974’daki savaşta yer aldığını söyleyen Akıncı, “Lefkoşa’da Dereboyu’ndaki savaşta arkadaşlarım yanımda şehit düştüler; pek çoğumuz gibi ben de savaşın ne demek olduğunu yaşayarak öğrendim. Bu nedenle savaşın acılarını hiç bir toplumun yaşamasını istemem. Türk, Kürt, Arap hiçbir çocuğun burnunun kanamasını arzulayamam. Daha önce de söyledim; 1974’te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileğimdir” diye belirtti.