Türkiye İsviçre'de protesto edildi

img

ZÜRİH- İsviçre’nin Zürich kentinde binlerce kişi Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaşını kınadı ve Avrupa ülkelerini yaptırım uygulamaya çağırdı. 

 
İsviçre’nin Zürih kentinde bir araya gelen binlerce kişi Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaşını protesto etti. Öğlen saatlerinden itibaren İsviçre’nin birçok kentinden Zurih Helvetia Meydanı’nda toplanan binlerce kişi “Türkiye Rojava’dan çık” , “Avrupa finanse ediyor, Türkiye Kürtleri vuruyor” sloganları atarak Türkiye’nin derhal operasyonlarını sonlandırması çağrısı yaparken Avrupa ülkelerinin de Türkiye’ye baskı yapmasını istedi. Eyleme İsviçre’deki siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda milletvekili, akademisyen, yazar, gazeteci, sivil toplum ve demokratik kitle örgütü katılarak destek verdi. 
 
Helvetia Meydanın’da yapılan konuşmalarda Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı bir biçimde yürüttüğü operasyonlar nedeniyle yaşanan sivil ölümlere dikkat çekildi. İsviçre Devletinin Türkiye’ye yaptırım yapması gerekliliğine dikkat çekilen konuşmalarda, Avrupa Devletlerinin operasyonu kınamakla yetinmemesi gerektiğini, yaşananın bir “etnik temizlik” olması nedeniyle harekete geçilmemesi durumunda Avrupa devletlerinin de bundan sorumlu olacağı uyarasında bulunuldu. Kadınların ağırlıkta olduğu eylemde söz alan kadın milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının kadın sözcüleri konuşmalarında saldırı ile hedeflenin ‘Rojava’daki toplumsal cinsiyet eşitlikçi’ sisteminin de hedef alındığına vurgu yapıldı.  Konuşmalarından ardından binlerce kişi kentin en işlek caddelerinde yürümeye başladı. Çevredeki insanların alkışlarla destek verdiği yürüyüş yaklaşık olarak 3 saat sürdü. Havai fişeklerin atıldığı yürüyüş boyunca kitle sık sık oturma eylemi yaptı. Türkiye’nin operasyonlarının amacına yönelik el bildirilerinin dağıtıldığı yürüyüş boyunca ayrıca İsviçre parlamentosunun harekete geçmesi ve Türkiye’ye yaptırım uygulaması için imza toplandı. 
 
Yürüyüş esnasında bir grup genç Türk milliyetçisi insanlara hakaret ve küfür edince polis müdahale etti. Yürüyüş kitlenin eylemin başladığı Helvatiya Meydana ulaşmasının ardından yapılan konuşmaların ardından son buldu.