QSD Genel Komutanı: Önceliğimiz artık DAİŞ'li tutuklular değil, kendi halkımız

img

HABER MERKEZİ - Le Figaro’ya konuşan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, “Önceliğimiz artık cezaevlerindeki DAİŞ’li tutuklular değil, kendi halkımız” dedi.

 
Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ne yönelik yürüttüğü operasyona dair Fransız Le Figaro gazetesine konuştu.
 
Bölgeye yönelik saldırılar dolayısıyla önceliklerinin artık cezaevlerinde tutulan DAİŞ'liler olmadığını, savaşın sürmesi durumunda cezaevlerinin durumunun belirsizleşeceğini belirten Ebdî, ABD'nin askerlerini bölgeden çekmesinin “hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.
 
‘SAVAŞ SONA ERMEZSE ABD TARAFINDAN İHANETE UĞRADIĞIMIZI DÜŞÜNECEĞİZ’
 
QSD komutanı, "Amerikalıların arabuluculuğunu kabul etmeye hazır mısınız?" ve "ABD tarafından ihanete uğradığınızı düşünüyor musunuz?" sorularına ise şu yanıtı verdi: "Amerikalıların, Türklerle aramızda arabuluculuk yapma önerisini kabul ediyoruz. Amerikalılardan, Türkiye tarafından başlatılan savaşa son verilmesini sağlamaları talebinde bulunuyoruz. Savaş sona ermezse ABD tarafından ihanete uğradığımızı düşüneceğiz. Şimdilik hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bizim gözümüzde Amerikalıların itibarı zedelendi."
 
Mazlum Ebdî, "Türkler daha önce savaştıkları DAİŞ ve El Nusra örgütü mensuplarının oluşturduğu aşırı grupların yardımıyla hareket ediyor. (...) Tel Abyad ve Girê Spî işgal edilmedi ama Türklerin saldırısı altında. Bu saldırılar nedeniyle çok sayıda sivil ve savaşçı hayatını kaybetti. Türkiye ayrıca, Qamışlo, Amêde, Ayn İssa, Kobanê ve Derîk'i de vurdu" diye konuştu.
 
‘TÜM DÜNYAYLA BAĞLANTIMIZ VAR’
 
Ebdî, "Suriye hükümetinden kiminle irtibat halindesiniz? Şam'dan size yardım etmesi çağrısında bulundunuz mu?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Tüm dünyayla bağlantımız var. Amerikalılar bu savaşı sonlandırmayı başaramazsa, başka alternatifler aramak durumunda kalacağız. Ama Suriye Dışişleri Bakanı bizimle görüşmek istemediğini söyleyince Suriye rejimi de manevralar yapıyor. Şam bize acı çektirmek ister gibi davranıyor ama biz her zaman onlarla iletişim halindeyiz."
 
 
‘UÇUŞA YASAK BÖLGE’ İSTEDİ
 
Fransa ve diğer Avrupa devletlerinden Suriye'nin kuzeydoğusunun ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesini istediklerini söyleyen QSD komutanı Mazlum Ebdî, "Hava sahası uçuşa kapanmazsa Türkler havadan bize saldırmaya devam edecek, kadınlarımız ve çocuklarımız Türklerin saldırılarında hayatlarını kaybedecek. Yoksa savaş çok uzun ve ağır olacak ve bizler katledileceğiz" dedi.
 
DAİŞ’LE MÜCADELE 
 
QSD komutanına, bölgeye yönelik başlatılan operasyondan sonra en çok tartışılan konu olan DAİŞ'li tutuklarının bulunduğu cezaevlerinin durumu da soruldu. ABD Başkanı Donald Trump, “DAİŞ'lilerin sorumluluğu artık Türkiye'de” demiş, daha sonra QSD'den yapılan açıklamada ise, "DAİŞ'le mücadeleye ara veriyoruz" denilmişti.
 
Mazlum Ebdî, yabancı DAİŞ'lilerin durumuyla ilgili yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: 
 
"Yabancı cihatçıların tutulduğu cezaevlerinin korunması artık bizim önceliğimiz değil. Bizim şimdi asıl önceliğimiz kendi halkımızı korumak. Şimdiye kadar cezaevleriyle ilgili bir sorun yaşamadık. Ama savaş ağırlaşırsa bu cezaevlerinde neler olabileceğini bilemem. Son birkaç günde bazı cihatçıların tutulduğu cezaevlerinde çıkan isyanları bastırdık. Perşembe günü Türkler, Seykan yakınlarında, cihatçıların ailelerinin ve sivillerin bulunduğu Mabruka kampını vurdu.. Bu bazı cihatçıların ve ailelerinin kaçmasına neden oldu."
 
Suriye Demokratik Güçleri'nin, ana gövdesini Suriyeli Kürtler oluştursa da bileşenleri arasında Arap ve Hristiyan savaşçılar da var.
 
‘QSD'NİN TÜM BİLEŞENLERİ TÜRKLERİN SALDIRISINA KARŞI SAVAŞIYOR’
 
"Araplar da Türklere ve Suriyeli muhaliflere karşı savaşıyor mu?" sorusuna Mazlum Ebdî’nin yanıtı "Arap bileşenlerin bizim saflarımızda savaşmadığını söylemek doğru olmaz. Rakka ve Deyr ez Zor'daki tugaylar bize insan gücüyle destek oldu, birlikler gönderdi. QSD'nin tüm bileşenleri Türklerin saldırısına karşı savaşıyor" oldu.