Pompeo iki petrol tankerinde yaşanan patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu

  • dünya
  • 21:46 13 Haziran 2019
  • |
img
HABER MERKEZİ - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Umman Körfezi'nde iki ayrı petrol tankerinde yaşanan patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Umman Körfezi'nde iki ayrı petrol tankerinde yaşanan patlamalara dair açıklama yaptı. Pompeo, ABD'nin edindiği istihbarat sonucunda, kullanılan silahların cinsi ve gerçekleştirilen saldırıların gelişmişliği göz önüne alındığında bu saldırıların İran tarafından gerçekleştirildiği sonucuna ulaştıklarını öne sürdü.
 
ABD donanmasının 5’inci filosu, Umman Körfezi'nde iki ayrı petrol tankerinden bu sabah gelen yardım çağrılarına yanıt verdiğini açıklamıştı.
 
Bölgesel yayın kuruluşları, Front Altair ve Kokuka Courageous adlı gemilerde patlamalar meydana geldiğini ve yangın çıktığını aktardı.
 
Gemilerin işletmecileri, iki geminin toplam 44 mürettebatının güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söyledi.
 
Fransız haber ajansı AFP'ye göre Katar'dan demir alan Marshall Adaları bandıralı gemiden 23 mürettebat, yangının ardından suya atladı ve bir İran donanması kurtarma gemisi tarafından kurtarıldı.
 
Panama bandıralı ve Singapur'dan Suudi Arabistan'a gitmekte olan diğer gemiden suya atlayan 21 kişinin de aynı şekilde kurtarıldığı bildiriliyor.
 
İran "kaza" sonrası mürettebatı kurtardığını açıkladı ancak bu bilgi henüz başka kaynaklarca doğrulanmadı.
 
Front Altair gemisini kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp'un sözcüsü Wu I-fang, 75 bin ton petrol taşıyan geminin torpidoyla vurulduğundan şüphelendiklerini açıkladı.